Свет

"Скај њуз": Само западна интервенција може да спаси украјинску офанзиву

"Једини кредибилан начин да се Украјини обезбеди ваздушни капацитет потребан за овогодишњу офанзиву био би да Запад интервенише и укључи западна средства – и особље – у сукоб", оцењује пензионисани високи официр Краљевског ратног ваздухопловства Шон Бел
"Скај њуз": Само западна интервенција може да спаси украјинску офанзивуGetty © Michael Ammons/U.S. Air Force/Getty Images

"Да ли би убрзана испорука западних авиона ф-16 учинила разлику у Украјини? Укратко - не", закључак је војног аналитичара Шона Бела у ауторском тексту за британски "Скај њуз".

Он напомиње да је Запад, поред позамашног арсенала офанзивног оружја, кијевски режим опскрбио и савременим системима противваздушне одбране, али да је руско ваздухопловство од почетка украјинске офанзиве "драматично повећало своју брзину и ефикасност."

Овај пензионисани високи официр Краљевског ратног ваздухопловства који је био размештен и у БиХ, Авганистану и Персијском заливу истиче да је веома тешко успешно спровести копнене операције без ваздушне надмоћи, коју Украјина у овом случају нема.

Сходно томе, веома је ризично слати "неискусне регруте против моћне одбране, где се очекује да ће претрпети три пута више жртава него током одбране", закључује он.

"Украјини су потребне модерне ваздушне снаге, а не ескадрила половних 'ф-16' платформи које не могу имати подршку, нити су кредибилне" како би се супротставила "модерним руским ловцима", наводи Бел.

Како аутор подсећа, ваздушна надмоћ је комплексан амалгам технологије, софистицираног софтвера, најсавременијег прецизног оружја и мноштва пратећих атрибута, а "руско војно ваздухопловство могло би да десеткује мали број аутономних, старих 'ф-16', и тако скоро преко ноћи уништи новонастале украјинске ваздушне снаге и охрабри руску војску."

Уместо тога, пензионисани ваздухопловни вице-маршал предлаже директно укључивање НАТО савезника у сукоб.

"Једини кредибилан начин да се Украјини обезбеди ваздушни капацитет потребан за овогодишњу офанзиву био би да Запад интервенише и укључи западна средства – и особље – у сукоб", наводи он, признавши да тренутно ипак "нема међународног апетита за такав ниво ескалације, упркос критичном значају ове украјинске офанзиве."

image