Свет

Војни извори за "Ејжа тајмс": Украјинци се играју "јуриша лаке коњице"

Западни војни посматрачи су у разговору за хонконшки лист упоредили недавне украјинске покушаје пробијања руских одбрамбених линија са катастрофалним јуришом британске лаке коњице у масовну топовску паљбу у Бици код Балаклаве 1854. године
Војни извори за "Ејжа тајмс": Украјинци се играју "јуриша лаке коњице"www.globallookpress.com © Thomas Imo/PHOTOTHEK

Западни војни посматрачи у Украјини описали су напоре украјинске војске у протекла два дана као "самоубилачку мисију" која се коси са основним правилима војне тактике.

"Ако желите да изведете офанзиву и имате десетак бригада и неколико десетина тенкова, онда их концентришете и покушате да направите пробој. Украјинци су се уместо тога растрчали у пет различитих праваца", пожалио се један високи европски официр, преноси "Ејжа тајмс".

Како преноси хонгконшки медиј, он је додао да је украјинској војсци напоменуто да обуставе ове раштркане операције, дефинишу правац главног удара уз одговарајућу подршку пешадије и ту учине шта могу.

"Обучавали су их Британци и они се играју лакe коњице", додао је неименовани официр, мислећи на катастрофални неуспех британске војске у Бици код Балаклаве 1854. године, када су погрешно пријављена наређења послала британску коњицу директно под масовну топовску паљбу.

Украјински тенкови су упали директно у минска поља а да претходно нису разместили возила за чишћење мина, То је, како наводи "Ејжа тајмс", допринело губитку 38 тенкова током ноћи 8. јуна, укључујући више новоиспоручених "леопарда".

"Неколико Украјинаца је покушало да изведе гудеријански маневар", рекао је други војни извор, мислећи на пробој који је извео немачки генерал Хајнц Гудеријан у Седану током битке за Француску 1940. године. Извор међутим напомиње да је "Гудеријан имао 3.000 тенкова, а ови идиоти су управо прокоцкали свих 30."

А без ваздушне супериорности, како додаје, то се своди на "самоубилачку мисију."

Како напомиње хонгконшки медиј, руски јуришни хеликоптери КА-50 и КА-52 носе довољно пројектила да у једном налету униште 20 тенкова и то могу да ураде на удаљености од 10 километара. Додаје да је украјинска противваздушна одбрана осакаћена узастопним нападима јефтиним дроновима који наводе кијевске снаге да троше ограничен инвентар ракета за ПВО системе С-300 и "патриот".

"Ејжа тајмс" наводи да су Оружане снаге Украјине изгубиле три од 14 "леопарда" које је послала Немачка, али и неколицину тих тенкова које је обезбедила Пољска.

Главни војни савети за украјинску врховну команду долазили су од британских официра смештених у штаб у Кијеву, наводи хонгконшки лист.