Роберт Кенеди Млађи све популарнији, треба ли Бајден да се забрине?

Нова анкета "ЈуГова" показала је да синовац славног Џона Кенедија ужива већу нето популарност и од Џозефа Бајдена и од Доналда Трампа

Нова анкета указује да је демократски кандидат Роберт Ф. Кенеди Јуниор популарнији је од Џозефа Бајдена, Доналда Трампа, али и многих других кандидата на председничким изборима у САД 2024. године.

Резултати анкете коју су спровели "Економист" и компанија за истраживање јавног мњења "ЈуГов" указују да син бившег државног тужиоца Роберта Ф. Кенедија и синовац бившег председника Џона Ф. Кенедија ужива благонаклоност 49 одсто испитаних, али и да има највиши нето рејтинг од 19 поена, пошто на њега негативно гледа 30 одсто испитаника.

Испод Кенедија налазе се Бајден и Трамп, који уживају подршку 44 одсто испитаника, али њихови нето рејтинзи износе минус девет одсто у случају актуелног председника, односно минус 10 одсто у случају Трампа, преноси "Хил".

Овај амерички медиј подсећа да неки демократе сматрају да би Кенеди могао постати главни Бајденов страначки противник, а исто чини и "Њујорк тајмс" у тексту у ком Кенедија назива потенцијалном "главобољом" за Бајдена.

Бајден је још у рекламном споту којим је најавио своју кандидатуру у априлу наговестио рачуна на поновни обрачун са Трампом наредне године и ужива подршку међу великим бројем "плавих" политичара, амерички лист подсећа да је више претходних анкета закључило како већина демократских гласача била против Бајденове кандидатуре.

Поред тога што је 11 година млађи од Бајдена и поседује презиме које су прославили његов стриц и отац, Кенеди се увелико разликује од других демократских кандидата.

"Да ли би Боби Кенеди могао да изазове варницу? Можда", рекао је за "Њујорк тајмс" Мајкл Новограц, милијардер и демократски донатор који је подржао Бајдена 2020. године, али се обавезао да неће подржати ниједног кандидата старијег од 72 године.

Новограц наводи да је Роберт Кенеди одбио део гласача својим "ставовима против вакцина, али он је бистар човек, артикулисан, елоквентан, повезан, има име Кенеди и привукао би многе Трампове гласаче."

Док "Њујорк тајмс" напомиње да су многи Кенедијеви ставови, попут скептичности према кијевском режиму и украјинском сукобу са Русијом, као и сумњи да су неке председничке кампање у САД намештене начелно у супротности са ставовима демократских гласача, вођа Кенедијеве кампање и бивши конгресмен Денис Куцинић напомиње да га то управо чини погоднијим кандидатом за опште изборе од Бајдена.

"Господин Кенеди је једина особа која има квалитете који могу да доведу до јединства за којим већина Американаца жуди", рекао је он, додавши да Роберт Ф. Кенеди Млађи "говори језиком помирења и саосећања."

Са друге стране, неки од најближих Бајденових сарадника у оквиру предизборне кампање скептични су према сестрићу славног бившег председника САД.

Демократски посланик у Представничком дому из Калифорније и члан саветодавног одбора у Бајденовој кампањи Роберт Гарсија назвао је Кенедијеву кандидатуру "лакрдијом", оценивши да он "нема шансе да добије било какву подршку."

Ипак, "Њујорк тајмс" напомиње да Кенедијеви атрибути уједно наглашавају Бајденове слабости, које би републикански кандидати могли да искористе.