Свет

САД: Више од 50 одсто демократа противи се Бајденовој кандидатури

Као могући датум објаве председничке кандидатуре помиње се 25. април
САД: Више од 50 одсто демократа противи се Бајденовој кандидатуриwww.globallookpress.com © Jim LoScalzo - Pool via CNP/Keystone Press Agency

Oко половина испитаних демократа мисли да би амерички председник Џозеф Бајден не би требало да се поново кандидује 2024. године, али би му ипак дали подршку у случају да постане председнички кандидат, показује анкета Центра за истраживање јавног мњења организације "НОРК" и агенције "Асошиејтед прес".

Наиме, нешто мање од половине испитаника, тачније 47 одсто демократа, изразило је жељу да се кандидује, такође незнатно више у односу на само 37 одсто који је то рекао у јануару.

Амбивалентност међу демократским бирачима стиже у тренутку када се Бајден спрема да званично објави своју кампању за реизбор 2024. године, а према изворима из Беле куће то би могло да буде већ следеће недеље, пише АП.

Као могући датум објаве кандидатуре помиње се 25. април, будући да је Бајден тог дана 2019. године званично ушао у трку за председничког кандидата демократа на изборима 2020. године.

Упркос великом броју Американаца којима је одбојна идеја о његовом новом мандату, 78 одсто испитаника рекло је да одобрава посао који он спроводи као председник.

Укупно 81 одсто демократа каже да би вероватно подржали Бајдена на општим изборима ако он буде кандидат, 41 одсто каже да би то урадили дефинитивно, а 40 одсто каже да би то можда урадили.

Интервјуи са испитаницима у анкети сугеришу да јаз у резултатима одражава забринутост због Бајденове старости, а млађи припадници демократа нагласили су да за вођу желе неког ко одражава њихову демографију и систем вредности.

Бајден, који сада има 80, током следећих иозбора имаће 82 године а свој други председнички мандат завршио би у 86 години. Он је најстарији председник у историји САД.

Анкета је спроведена међу 1.230 одраслих Американаца у периоду од 13. до 17. априла.

image