Свет

Хантер Бајден ће се изјаснити кривим по две тачке федералне оптужнице, за трећу ће постићи споразум

Две оптужбе односе се на пореске прекршаје, а једна на недозвољено поседовање оружја
Хантер Бајден ће се изјаснити кривим по две тачке федералне оптужнице, за трећу ће постићи споразум© Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky

Син актуелног америчког председника Хантер Бајден изјасниће се кривим по две тачке оптужнице због пореских прекршаја, а по оптужници за поседовање оружја постићи ће споразум о признању кривице, саопштило је Министарство правде, а пренео је Си-Ен-Ен.

Наводи се да ће споразум о кривици имати одјека на председничке изборе 2024. године.

Хантер Бајден изјаснио се кривим по тачки оптужнице која се односи на избегавање плаћања пореза на доходак, наведено је у писму америчког адвоката Дејвида Вајса које је пренео Спутник интернешенел.

По тачки оптужнице о недозвољеном држању оружја за особе којима је то законом забрањено или су зависни од контролисаних супстанци, Хантер Бајден одлучио се да уђе у процедуру постизања споразума са тужилаштвом.  

Његов адвокат Кристофер Кларк саопштио је да ће споразум за тужилаштвом разрешити дугачку истрагу коју Министарство правде води против председниковог сина. Он је потврдио да се његов клијент нагодио да призна кривицу по две тачке оптужнице и склопи споразум са тужилаштвом по трећој, која се односи на недозвољено поседовање оружја. 

"Знам да Хантер верује да је важно да преузме одговорност за грешке које је у свом животу правио током турбуленција и зависности", навео је Кларк.

У краткој изјави из Беле куће је саопштено да Бајденови "воле свог сина".

"Председник и прва дама воле и подржавају свог сина док он наставља да поново изграђује свој живот. Немамо даљих коментара", рекао је портпарол Беле куће Јан Самс.

Некадашњи председник САД Доналд Трамп такође се осврнуо на судски процес против Бајдена млађег. На својој друштвеној мрежи "Истина" он је критиковао овакав развој догађаја.

"Корумпирано правосуђе управо је рашчистило стотине година кривичне одговорности дајући Хантеру Бајдену обичну 'саобраћајну казну'. Наш систем је пропао", написао је Трамп.

Преговори о признању кривице и споразуму интензивно су се водили последњих неколико недеља, наводи Си-Ен-Ен. Хантерови адвокати у априлу су представили Министарству правде због чега сматрају да је овакав исход најбољи и због чега Бајден не би требало да буде оптужен. Између осталог, навели су и да је платио порезе које је дуговао, заједно са пеналима. 

image