Свет

Републиканци све гласнији: Војска САД да интервенише у Мексику

Све више републиканаца жели да се позабави мексичким картелима, али експерти упозоравају да је то лоша идеја
Републиканци све гласнији: Војска САД да интервенише у МексикуGetty © John Moore / Staff

Идеја да се америчка војска позабави мексичким картелима све је интересантнија припадницима Републиканске партије (ГОП) чак иако критичари упозоравају да ће унилатерална акција угрозити односе Вашингтона са Мексиком, а неће зауставити токове дроге преко границе.

Неколико водећих републиканских председничких кандидата, укључујући и Доналда Трампа, подржало је војну акцију САД у Мексику. Истовремено, они конзервативнији "гоповци" предлажу законе који би или одобрили америчку војну акцију против картела или их означили као терористичке групе, што би могло да отвори пут војној сили.

Ипак, пише "Хил", директна војна акција и даље има оскудну подршку међу републиканцима из центра у Конгресу, који тврде да постоје ефикаснији начини да се САД позабаве картелима и заустави илегални промет фентанила и других недозвољених дрога које убијају Американце.

Мексички председник Андрес Мануел Лопез Обрадор осудио је предлоге за војну акцију у својој земљи раније ове године, рекавши да је његова земља "слободна, независна, суверена држава" која неће дозволити мешање стране владе.

Стефани Бруер, директорка за Мексико у Вашингтонској канцеларији за Латинску Америку, рекла је да је "стварно забринута" због дискусија око примене војне силе у Мексику. "Начин на који се расправља нормализује оно што би требало да буде веома ненормалан предлог", рекла је она.

Покретање војних операција против картела, који деценијама "послују" у Мексику, није нова идеја и слични закони су уведени у прошлости. Али сада привлачи већу подршку ГОП-а, заједно са све већом забринутошћу због фентанила, који убија 150 Американаца сваког дана. Док се састојци за синтетички опијум производе у Кини, већи део се обавља у Мексику. Обе земље су углавном одбациле критике САД због њихове улоге у епидемији у Америци.

Портал "Хил" који прати дешавања у Капитолу ипак завршава "оптимистично" коментаром да чак и ако републиканац уђе у Белу кућу а ГОП буде имао већину у оба дома Конгреса, подршка републиканаца војној акцији ће и даље бити ограничена јер су само "екстремнији" чланови странке заинтересовани за такав вид "решавања" проблема нарко кризе у САД.

image