Свет

Европска комисија тражи од чланица ЕУ да одреше кесу: Кризе испразниле касу, трошило се као никад

Користили смо буџет више него икад. Данас долазимо са веома циљаним и ограниченим предлогом који је неопходан, рекла је председница Комисије Урсула фон дер Лајен
Европска комисија тражи од чланица ЕУ да одреше кесу: Кризе испразниле касу, трошило се као никадGetty © Dan Kitwood

Европска комисија (ЕК) позвала је данас земље ЕУ да уплате више новца у заједничку касу блока кроз нови наменски ток прихода, који се обрачунава на основу добити предузећа која послују у свакој земљи.

ЕК наводи да то "није порез на предузећа, већ национални допринос који плаћају државе чланице на основу бруто оперативног вишка за секторе финансијских и нефинансијских корпорација", преноси Ројтерс.

Комисија је предложила да владе држава ЕУ у заједничку касу Европске уније уплате 0,5 одсто вредности профитне основице компаније која послује у њиховој земљи.

Предложено је и да земље ЕУ у бриселску касу уплате 30 одсто прихода од система трговине емисионим јединицама (ЕТС), уместо 25 одсто, што је била првобитна сугестија.

Како пише Политико, Европска комисија затражила је у уторак повећање дугорочног буџета ЕУ за 66 милијарди евра након што је неколико криза испразнило касу блока.

"Користили смо буџет више него икад. Данас долазимо са веома циљаним и ограниченим предлогом који је неопходан" рекла је председница Комисије Урсула фон дер Лајен.

Предвиђено је да би се од тог новца 19 милијарди евра искористило за покривање повећања отплате камата на дуг ЕУ до 2027. године, а 17 милијарди евра за обезбеђивање бесповратних средстава за Украјину, заједно са 33 милијарде евра зајмова, који се не рачунају у укупну цифру допуне, пошто су позајмљени из буџета ЕУ. 

Допуна је потребна и због минуса од 15 милијарди евра за миграцијску политику, 10 милијарди евра за допуну постојећих фондова, који би у комбинацији са прераспоређивање постојећих кохезионих фондова ЕУ требало да мобилише инвестиције у укупном износу до 160 милијарди евра, према плану ЕК.

Потребна је и допуна од 3 милијарде евра за "инструменте флексибилности", за непредвиђене трошкове и 1,9 милијарди евра за веће административне трошкове рада машинерије ЕУ.

image