Свет

Још пара за Украјину: Пентагон омануо у рачуници, па Кијеву шаље шест милијарди долара

Због рачуноводствене грешке која се десила због "недоследности у процени опреме" Кијев ће добити неочекивани поклон
Још пара за Украјину: Пентагон омануо у рачуници, па Кијеву шаље шест милијарди долара© Matt Cardy/Getty Images

Једна рачуноводствена грешка Пентагона, Кијеву ће у џеп убацити шест милијарди долара више за оружје него што се очекивало, пише "Блумберг".

Министарство одбране САД,  наводно је преценило вредност послатог оружја у вредности од 2,6 милијарди долара у фискалној 2022. и 3,6 милијарди долара у фискалној 2023. години, за укупно 6,2 милијарде долара.

Ову чудновату рачуницу објаснила је заменица портпарола Сабрина Синг новинарима у уторак у Пентагону. 

"Вишак ће се само вратити у лонац новца који смо доделили за Украјину", рекла је она, додајући да то не мења укупан износ подршке коју је одобрио Конгрес.

Синг је грешку приписала "недоследностима у процени опреме", при чему су војне службе користиле "трошак замене" за опрему пребачену у Украјину, а не "нето књиговодствену вредност". 

Занимљиво је да су Американци црту подвукли тек сада, иако су пре месец дана тврдили да је "грешка" износила три милијарде.  Ако је тачно то што Синг тврди да су најновије бројке "коначне",  вероватно да су Пентагонове рачуновође коначно набавиле дигитроне.

Плану америчког председника Џозефа Бајден да САД и њени савезници подржавају Украјину против руске инвазије онолико дуго колико је потребно, противили су се неки републикански посланици.

Смета им, како цена, тако и чињеница да је временски период пружања овакве подршке неограничен.

А пошто се сукобу не назире крај, Бајденова администрација би могла да дође у опасност да од исте те, већ незадовољне опозиције мора да затражи одобравање додатног новца, кад већ издвојени потроши.

image