Свет

Маск о новом пакету помоћи Украјини: Како ће се све то завршити?

Милијардер и власник Твитера реаговао је на објаву Пентагона још једног пакета помоћи Кијеву у висини од 2,1 милијарду долара
Маск о новом пакету помоћи Украјини: Како ће се све то завршити?Getty © Photo by Win McNamee/Getty Images

Амерички милијардер и власник Твитера Илон Маск, коментаришући издвајање још једног пакета помоћи Кијеву у висини од 2,1 милијарду долара, запитао се до чега ће довести америчка војна подршка Украјини.

Пентагон је претходно објавио нови пакет помоћи у наоружању за Украјину који подразумева велику количину противваздушне муниције у вредности од више од две милијарде долара, наводи "Блумберг" позивајући се на званичнике администрације.

"Како ће се све то завршити? Не говорите шта бисте ви желели, мислим како ће се све то завршити у стварности", написао је Маск на Твитеру.

Наиме, новац додељен у оквиру Иницијативе за безбедносну помоћ Украјини (УСАИ) биће искоришћен за куповину ракетних лансера и пројектила "хоук" и две врсте напредних ракета за противваздушну одбрану "патриот": Пак-3 и ГЕМ-Т. За ГЕМ-Т се наводи да, као додатак Пак-3, пружа већу способност да се поразе тактичке балистичке ракете, крстареће ракете или непријатељске летелице.

Подсетимо, у јесен 2022. године, Илон Маск је предложио мировни план који садржи тачке о признавању Крима као региона Русије, неутралном статусу Украјине и одржавању нових референдума под окриљем УН у Донбасу, као и у Херсонској и Запорошкој области.

Кијев је критиковао предлоге милијардера. У том контексту, Маск је размишљао да одустане од финансирања сателитског комуникационог система Старлинк за Украјину, али се касније предомислио. У јануару 2023. године назвао је "немилосрдном ескалацијом" спремност САД да подрже нападе на Крим.

image