Свет

Италија победила европску левицу по питању миграната

Како су Немачка и левица зажмуриле на једно око по питању тражиоца азила
Италија победила европску левицу по питању миграната© Tanjug/AP Photo/Salvatore Cavalli

Европа нагиње на десно првенствено када је реч о мигрантима, али и на плану климатске политике и других питања, наводи портал "Политико" описујући договор о начину на који ЕУ прима и измешта мигранте и различита становишта која су по том питању заузеле Италија и Немачка.

Како се наводи, преговори Рима и Берлина о мигрантском питању били су на ивици неуспеха, Италија је желела већа овлашћења да протера одбијене тражиоце азила, док је Немачка била забринута да ће то довести до кршења људских права. Али овога пута, када Италија и конзервативци нису попустили, Немачка и левица су зажмуриле на једно око.

Немачка, најнасељенија земља ЕУ и њена највећа економија, често добија оно што жели током преговора у Бриселу, док с Италијом, у којој се владе често мењају, то није случај.

Овог пута, међутим, тло се померило, европски традиционални конзервативци десног центра сада су били вољни да се договоре са Ђорђом Мелони, центристичке и лево оријентисане земље попут Холандије и Данске приближиле су се Италији, а Немачка је била превише расцепкана изнутра да би било шта урадила по том питању, наводи се у тексту.

Прегруписавање није ограничено само на миграцију, оно се дешава када је реч о низу питања, укључујући климатске планове ЕУ и то би могло да најави нову еру у Европи.

Широм континента, све већи број центристичких партија и партија десног центра показује спремност да ради, па чак и да формирају владе, са странкама крајње деснице.

У наредним месецима, крајња десница је на путу да оствари успех и у државама попут Шпаније.

Тренд ће неизбежно имати утицај на ЕУ, која треба да бира нови Европски парламент 2024. године, а затим реконструише своје бриселско руководство.

Прогресивни посланици већ изражавају забринутост због преобликоване деснице, док моћна Европска народна партија десног центра (ЕПП) разматра могућности удруживања са крајњом десницом како би прогурала своју агенду.

Није необично видети да се формирају чудне коалиције када ЕУ разговара о мигрантском питању. Тако је бивша немачка канцеларка десног центра Ангела Меркел обећала је да ће отворити врата сиријским избеглицама када је на стотине хиљада њих пребегло због грађанског рата у ЕУ.

Иако је Италија овога пута извојевала победу, она није добила све што је желела, укључујући правило које је захтевала да мигранти траже азил у земљи где стигну у Европу, веома често у Италији.

Али добила је много.

Дипломате су се сложиле да је толико жељени договор немогућ без подршке Италије, с обзиром на њену локацију на Медитерану и велики број тражилаца азила. Мелони је добила политички ветар у леђа.

Крајње десничарски партнери у њеној групи европских конзервативаца и реформиста добили су моћ, а Европа све више нагиње у десно, закључује се у тексту "Политика".

image