Свет

Финска прети афричким земљама: Смањићемо вам помоћ због подршке Русији

То је класичан случај дипломатије принуде где се претње и уцене користе за постизање одређених позиција, оценио је јужноафрички политичар Темба Годи
Финска прети афричким земљама: Смањићемо вам помоћ због подршке Русијиwww.globallookpress.com © IMAGO/Antti Aimo-Koivisto

Афричке земље које подржавају Русију у сукобу са Украјином изгубиће развојну помоћ коју добијају од Финске, упозорио је фински министар за спољну трговину и развој Виле Тавио. 

Нова финска влада коју предводи премијер Петери Орпо настоји да смањи помоћ за око милијарду долара и преусмери тај новац на другу страну.  

"Украјина ће постати нова земља прималац", рекао је Тавио за јавни сервис ИЛЕ.

Он је у интервјуу за "Тајмс" навео да је прва дужност његове земље да подржи Украјину, тврдећи да је "морално погрешно" да земље које подржавају Русију наставе да примају развојну помоћ од Финске. 

"Државе у развоју треба да се усредсреде на сопствени развој уместо да подржавају руски рат. Мотримо на земље које примају помоћ од Финске, а бирају да не поштују међународни поредак заснован на правилима и државни суверенитет Украјине", истакао је Тавио.

Иако министар није именовао ниједну државу конкретно, главни партнери Финске у Африци су Етиопија, Кенија, Танзанија, Сомалија и Мозамбик, који су деценијама добијали помоћ из Хелсинкија.

Дипломатија принуде

Неколико земаља на том континенту, укључујући Јужну Африку, остало је несврстано у сукобу Русије и Украјине, упркос спољном притиску да подрже Кијев.

Јужноафрички политичар Темба Годи оценио је да је "срамота" за финску владу што прети афричким нацијама смањењем помоћи.

"То је класичан случај дипломатије принуде где се претње и уцене користе за постизање одређених позиција", рекао је Годи за РТ интернешенел. 

Он је додао да "ставови које земље заузимају о сукобу Русије и Украјине не морају нужно да буду засновани на рационалном размишљању и независним одлукама, већ могу да буду производ уцене".

Према Годију, приступ Хелсинкија само појачава мишљење да земље савезници САД немају обзира према Африканцима. Он је оценио да су афричким државама ближе Русија и Кина, што је резултат малтретирања од стране Финске и других земаља. 

Поред тога, нова финска влада изнела је планове за пооштравање имиграционих правила и отежавање страним држављанима да добију боравак или држављанство у тој земљи.

image