Свет

"Политико": Украјински пилоти би могли да буду обучавани за управљање авионима Ф-16 у Румунији

Западни званичници не потврђују, али и не демантују такве наводе
"Политико": Украјински пилоти би могли да буду обучавани за управљање авионима Ф-16 у Румунији© Tanjug/AP Photo/Lewis Joly

Коалиција западних земаља разматра могућност да обука украјинских пилота за управљање америчким авионима Ф-16 буде организована у Румунији, рекли су неименовани званичници америчког Министарства одбране за "Политико".

Те земље тренутно раде на састављању уговора о обуци пилота у Румунији, а њу би требало да организује "Локид Мартин", компанија која производи авионе Ф-16.

Од када је амерички председник Џозеф Бајден пре месец дана подржао обуку украјинских пилота на тим авионима, али је од тад у јавности објављено мало детаља у вези са конкретним плановима западних земаља.

Данска и Холандија у овом тренутку предводе те напоре, али се савезници и даље нису договорили које земље ће обезбедити авионе за обуку.

Европски званичници нису ни потврдили, али ни демантовали наводе да би обука могла бити организована у Румунији. Портпарол холандског министарства одбране је рекао само то да партнери раде на успостављању центра за обуку у Источној Европи. 

У "Локиду" су нагласили да су спремни да обучавају украјинске пилоте да рукују и одржавају авионе Ф-16 чим се западне земље око тога буду договориле.

"Испорука Ф-16 у овом тренутку није на столу. Ми радимо на томе да обука почне што пре", рекао је портпарол те компаније. "Њихова испорука је потпуно други процес."

Вршилац дужности министар одбране Данске Троелс Лунд Поулсен рекао је да се нада да ће моћи да представи "концепт" до самита НАТО-а у Вилњусу у јулу, као и да ће обука почети касније овог лета.

"Последњих недеља сам имао много прилика да са својим колегама разговарам о могућим моделима обуке украјинских пилота и другог особља", рекао је он, додајући да ће "то бити важан дугорочни стратешки корак".

Румунија тренутно располаже са 17 старих авиона Ф-16 које је купила од Португала, док је процес куповине 32 додатна авиона од Норвешке и даље у току. Букурешт је недавно одобрио план куповине савременијих авиона Ф-35.

Ни румунски министар одбране није потврдио, али ни демантовао наводе да би украјински пилоти могли да буду обучавани у његовој земљи.

Он је, ипак, за "Политико" потврдио да Румунија подржава иницијативу обуке.

"Понављамо да Румунија блиско сарађује са својим савезницима у НАТО-у, партнерима из ЕУ, својим стратешким партнерима и руководством Украјине како би осигурала да украјински народ има способност да се одупре и ефикасно одупре незаконитој руској агресији и окупацији украјинске суверене територије", наводи се у саопштењу.

Поред Данске и Холандије, иницијативу за обуку пилота подржавају и САД, Велика Британија, Португал, Норвешка и Белгија.

image