Русија

Лавров: Од Вашингтона све можемо да очекујемо, па чак и Ф-16 са нуклеарним наоружањем

Руски министар је рекоа да Запад стално тражи додатне правце у којима је могуће отварати нове фронтове против Русије
Лавров: Од Вашингтона све можемо да очекујемо, па чак и Ф-16 са нуклеарним наоружањем© Tanjug/AP Photo/Nardus Engelbrecht

Војни стратези Запада не вреде ни гроша, уколико испоруче Кијеву ловце Ф-16 који могу да носе нуклеарно оружје, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров током посете 201. руској војној бази у Таџикистану.

"Од тих руководилаца САД и осталих западних земаља које је Вашингтон потпуно потчинио себи може се очекивати било шта. Они то већ доказују, када одмах након савременог далекометног оружја, тенкова, сада озбиљно припремају Ф-16. Кажу да ће предати две ексадриле, неко каже осам. Припремају се за то да наставе ексалацију рата који је покренут против нас", рекао је Лавров.

Према његовим речима, много је разговора о томе куда ће ти авиони узлетати.

"Наше оружане снаге и Генералштаб Русије све одлично разумеју и дају извештаје врховном главнокомандујућем. Морамо имати у виду да једна од модификација Ф-16 може да носи нуклеарно оружје. Ако они то не разумеју, онда као војни стратези и планери не вреде ни гроша", истакао је Лавров.

Он је додао да Русија жели само да је оставе на миру и да нико не покушава да је увлачи у некакве глобалистичке структуре и механизме којима руководе Американци.

Руски министар је додао да Запад стално тражи додатне правце у којима је могуће отварати нове фронтове против Русије.

"Запад стално тражи додатне правце у којима је могуће нервирати Русију, отварати други и трећи фронт. Већ многи политиколози и поједини политичари изјављују да је циљ распарчавања Русије", рекао је Лавров.

Он је додао да је као један од таквих фронтова, поред Закавказја, означена и Централна Азија.

Шеф руске дипломатије је, међутим, истакао да антируски планови које објављује Запад не могу да се остваре, те да нико у Русији не сумња у то.

"Упућени сте у планове против наше земље, које Запад не само да исказује, него их је и отворено објавио... Нико од нас не сумња у то да таквим плановима није суђено да се остваре", рекао је Лавров.

Европа изабрала пут рата против Русије

Шеф руске дипломатије је додао да је Европа изабрала пут рата против Русије.

"У нашој концепцији спољне политике је наведено да је Европа изабрала пут рата против нас. Ми, наравно, ипак живимо поред њих, али ако је то рат, онда значи да морамо да постигнемо своје циљеве", рекао је Лавров.

Према његовим речима, Русија има много благородније циљеве од Европљана.

"Они желе туђе, а ми - своје. Никада нисмо желели туђе. Сви они који су се придружили нашој земљи од времена Руске империје, чинили су то добровољно", истакао је Лавров.

image