Свет

Бајден даје дронове и визне олакшице само да би несврстану Индију приволео Западу

Индијски премијер Нарендра Моди дочекан је у Вашингтону уз велике почасти, све како би се Њу Делхи одвратио од Русије, и искористио у борби против Кине
Бајден даје дронове и визне олакшице само да би несврстану Индију приволео Западу© Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

У борби за "старатељство" над Индијом, Америка ових дана поставља црвене тепихе пред, на Западу некад непожељног, индијског премијера Нарендру Модија, који се налази у дводневној посети Вашингтону.

Колико Индију, чији увоз јефтине руске нафте обара рекорде, а Кремљ јој је главни добављач оружја, Баједенова администрација покушава да намами на своју страну, види се и после само неколико часова посете.

Њу Делхи ће, како "Волстрит џорнал" сазнаје, од Америке купити најсавременије беспилотне летелице, а уз то ће, ортачки са овом државом производити и моторе за млазне борбене авионе у више милијарди долара вредном споразуму осмишљеном да Индију одвуче од сарадње са Русијом.

"Разлог отпочињања веће сарадње, јесте стратешки значај Индије у америчкој кампањи супротстављања Кини, као и амерички интерес да угуши руски утицај у земљама у развоју. Индија је, упркос притиску САД, остала неутрална по питању рата Москве у Украјини, уздржала се од гласања Уједињених нација да осуди руску акцију и одбила да се придружи санкцијама", подсећа "Волстрит џорнал".

Две државе преговарају и о јачању сарадњи између својих војски, како логистички, тако и кроз размену обавештајних података. Амерички бродови би могли чешће да пристају у индијске луке, а две армије, како предвиђају неки Пентагонови званичници, могле би и да одрже више заједничких вежби. Званичници Бајденове администрације такође су предложили друге велике обавезе у погледу технологије, ланаца снабдевања и чисте енергије. Све то, како би се несврстана Индија коначно сврстала у западну колону.

Бајден љубав Индијаца покушава и да купи, олакшавајући живот оним припадницима индијског народа који су у Америци- Стејт департмент би, како Ројтерс сазнаје, већ данас могао да објави да ће мали број Индијаца и других страних радника са визама Х-1Б моћи да обнове те визе у САД, без потребе да путују у иностранство.

Искорак у односима?

Русија је у протеклој деценији Индији продала готово 20 пута више оружја него САД, а нови договор Бајдена и Модија могао би, како неки стручњаци верују, да означи прекретницу.

Индија је спремна да купи надограђене беспилотне летелице МК-9Б Репер, које су познате као "морски чувари", а читав уговор, према сазнањима саговорника "Волстрит џорнала" могао би да кошта око три милијарде долара.

Две државе погодиле су се, наводно, и да заједно производе моторе "џенерал електрик" Ф414 за следећу генерацију индијских млазних борбених авиона. Давање Њу Делхију високо осетљиве војне технологије, односно спремност Вашингтона да са Индијом подели технологију мотора који се користи у америчким ловцима Ф-18, медиј види као знак поверења две земље.

"Ово ће бити запамћено као значајан искорак у америчко-индијским одбрамбеним односима", рекао директор Центра за азијске студије је Џеф Смит.

Русија продаје Индији око половине њених одбрамбених потреба, укључујући муницију, млазне ловце, тенкове и систем противваздушне одбране С-400. 

Зато су САД годинама вршиле притисак на Индију да смањи своју зависност од руских трговаца оружјем, али упркос појачавању сарадње са Америком, до смањења ослањања Њу Делхија на Кремљ могле би да прођу године.

image