Свет

Премијер Индије: Државе глобалног југа да створе нови светски поредак

Постојећи међународни систем не узима у обзир интересе земаља глобалног југа, изјавио индијски премијер
Премијер Индије: Државе глобалног југа да створе нови светски поредак© Tanjug/AP Photo/Ajit Solanki

Свет се суочава са дугорочном кризом, али земље у развоју могу да се уједине како би створиле нови светски поредак који ће обезбедити благостање свим нашим грађанима, рекао је премијер Индије Нарендра Моди.

Говорећи на отварању виртуелног самита "Глас глобалног југа", Моди је рекао да земље у развоју у "моделу светског управљања старом осамдесет година" немају глас какав заслужују, као и да би оне требало да створе "надолазећи поредак".

Он је рекао и да ће државе глобалног југa бити мотори светске економије у 21. веку.

"Већину светских проблема нису изазвале државе глобалног југа, али они највише погађају нас. Ми смо видели последице пандемије вируса корона, климатских промена, тероризма и сукоба у Украјини. Наши гласови не чују се ни у потрази за решењима за ове проблеме", рекао је Моди.

Задатак Индије је да у 2023. години представља глобални југ и да каже "ваш глас је глас Индије. Ваши приоритети су приоритети Индије", изјавио је индијски премијер.

Он је оценио и да би земље у развоју требало да се уједине и промене "структуре светског политичког и финансијског управљања", као и да свет мора да препозна "принципе заједничке али различите одговорности за глобалне изазове, поштовање суверенитета свих нација, владавину права и реформу међународних институција, попут Уједињених нација".

"Током прошлог века, помагали смо једни другима у борби против стране власти. Можемо то да урадимо опет, како бисмо створили нови светски поредак који ће осигурати благостање за све наше грађане", закључио је Моди.

Индија је једна од водећих држава на глобалном југу, у којој живи 1,4 милијарде људи, односно око 17 одсто укупне светске популације. Према подацима Међународног монетарног фонда, БДП Индије је у 2022. години износио око 3,4 билиона долара, по чему је пета у свету.

Индија је чланица већег броја међународних организација и покрета, укључујући и Шангајску организацију за сарадњу и БРИКС, у оквиру којих негује блиске односе са Русијом и Кином.

Модијева влада је, и поред притисака за Запада, одбила да уведе санкције Руској Федерацији, а економска размена између те две државе је у порасту.

image