Свет

Нови изум Европске уније: "Пријатељи Западног Балкана" још једна шаргарепа за регион

Европска унија мора "коначно одлучно да настави са процесом проширења за југоисточну Европу", наводи се у саопштењу аустријског министарства
Нови изум Европске уније: "Пријатељи Западног Балкана" још једна шаргарепа за регионGetty © Carl Court

Министар спољних послова Аустрије Александар Шаленберг представиће током форума ЕУ у Доњој Аустрији "Пријатеље Западног Балкана", групу од седам држава чланица ЕУ које желе да убрзају приступање држава Западног Балкана савезу, саопштило је његово министарство у среду.

Ту групу чиниће Аустрија, Грчка, Италија, Хрватска, Словачка, Словенија и Чешка и спремне су да предузму одлучну акцију, саопштило је аустријско министарство спољних послова.

Европска унија мора "коначно одлучно да настави са процесом проширења за југоисточну Европу", наводи се у саопштењу Министарства које преноси "Еурактив".

"Са правим фокусом на Украјину, ЕУ не сме да изгуби из вида државе Југоисточне Европе", додаје се.

Шаленберг је на форум позвао тројицу средњоевропских колега: Мирослава Влаховског из Словачке, Јана Липавског из Чешке и Гордана Грлића Радмана из Хрватске.

Присуствоваће и специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар, заједно са кључним члановима цивилног друштва из БиХ и дијаспоре у Аустрији.

Ово залагање Аустрије за нову групу долази у тренутку када се навршило 20 година од самита ЕУ-Западни Балкан у одржаног Солуну 2003. године, а када је региону обећан улазак у Унију.

Међутим, Зелени су већ критиковали позив канцелара Карла Нехамера италијанској премијерки Ђорђи Мелони на Европски форум Вахау, оптужујући га да "повлађује екстремној десници".

image
VV inauguration
banner