Свет

Анкета: Поверење у НАТО се преполовило, 84 одсто Аустријанаца се залаже за неутралност

Резултати нове анкете чувеног института ИНСА указују да 84 одсто Аустријанаца не жели да бира стране док свега седам одсто жели да њихова земља уђе у НАТО, што је више него упола мање у односу на претходну годину, када је 19 одсто грађана желело да Беч приступи савезу, а за неутралност се залагало 79 одсто
Анкета: Поверење у НАТО се преполовило, 84 одсто Аустријанаца се залаже за неутралностGetty © Thomas Kronsteiner/Getty Images

Свега седам одсто Аустријанаца жели да њихова земља постане чланица НАТО, док се 84 одсто држављана те земље противи таквој одлуци, указује ново истраживање које је институт ИНСА спровео за аустријски лист "Експрес".

Тај медиј наглашава да је жеља за одржавањем неутралног статуса међу Аустријанцима заправо порасла, а поверење у НАТО драстично опало, за време протеклих годину дана сукоба у Украјини.

У резултатима истраживања тржишта који су објављени у мају 2022. године, дало се видети да је тада 79 одсто Аустријанаца било за неутралност, док је 19 одсто сматрало да њихова земља треба да буде чланица војног савеза.

Три сата пре него што ће ИНСА у петак објавити резултате најновијег истраживања, аустријски канцелар Карл Нехамер је изјавио да је "неутралност Аустрије је такође допринела томе да више од 50 међународних организација има своје седиште" у Бечу и да је та земља постала "значајно стециште међународне политике."

Беч је до сада одбијао да се придружи западној иницијативи наоружавања кијевског режима, док је аустријска министарка одбране Клаудија Танер средином претходног месеца изјавила да се украјински тенкисти неће обучавати за руковање немачким "леопардима" у тој земљи.

Шпанска агенција ЕФЕ је средином јануара објавила анкете у којој се указује да се 64 одсто Аустријанаца залаже за окончавање сукоба у Украјини што је пре могуће.

Бивши председник Чешке Милош Земан изјавио је почетком месеца да би неутрални статус Аустрије омогућио Бечу да игра улогу посредника између Русије и Украјине.

image
VV inauguration
banner