Свет

Главобоља за Бајдена: РФК млађи као мешавина носталгије и теорија завере

Популарни адвокат и братанац некадашњег председника Џона Кенедија постао је једна од звезда председничке кампање у САД
Главобоља за Бајдена: РФК млађи као мешавина носталгије и теорија завереGetty © Scott Eisen

Роберт Кенеди Млађи стајао је испред статуе председника Џона Ф. Кенедија на месту које је обележило прву станицу његовог ујака у председничкој кампањи 1960. године.

Затим је бранио своју тврдњу да би загађење у води могло да узроковати да се људи идентификују као трансродни. Он је свој став касније образложио у интервјуу. "Ако хемијски оштећујемо сексуални развој наше деце, ако то повређује жабе на исти начин, сматрам да би то требало забранити осим ако не пронађу доказе да то не штети људима", рекао је у он, преноси "Волстрит џорнал".

Кенеди је цитирао студију у којој су жабе биле изложене хербициду и њихов пол се променио. Необична председничка кампања коју тај шездесетдеветогодишњи адвокат за заштиту животне средине води за демократску председничку номинацију је мешавина носталгичног и чудног, наводи амерички лист.

Док користи своју личну историју и чињеницу да долази из најпознатије политичке породице у земљи, промовише ставове који се налазе негде између нетипичних и чврсто у земљи теорија завере.

Он је ширио теорије које повезују вакцинације у детињству са аутизмом, а довео је у сумњу безбедност вакцина против корона вируса. Повезао лекове који се издају на рецепт са порастом пуцњава у школама и поставио питање да ли изложеност бежичном интернету доводи до рака.

Кенеди је рекао и да је ЦИА убила његовог стрица и да је могла да убије његовог оца, Роберта Ф. Кенедија, упркос недостатку конкретних доказа. Он је рекао и да САД одржавају сукоб у Украјини како би подстакле војну индустрију.

Мало је вероватно да ће га ишта од тога приближити довољном броју демократских како би успео да савлада Џозефа Бајдена и постане демократски кандидат за председника. Али он изазива нелагоду у Бајденовом тиму зато што води кампању у Њу Хемпширу, једној од првих држава које ће гласати на прердизборима.

"Верујем да су моји ставови апсолутно у складу са председником Кенедијем", рекао је он током интервјуа који је дао у Државној кући Њу Хемпшира.

Кенеди је рекао да његови ставови нису неконвенционални, већ да се Демократска странка променила.

"Себе видим као мејнстрим либерала", рекао је он. "Зашто либерали сада подржавају рат? Зашто одједном подржавају цензуру? Зашто либерали одједном толико верују великим фармацеутским компанијама, које су одувек биле велики негативци њиховом погледу на свет? Зашто су либерали сада окренути против медицинске слободе и телесне аутономије?" упитао је он.

По питању имиграције и оружја, Кенедијеви ставови су сличнији републиканцима него демократама. Рекао је да неће подржати одузимање оружја и да ће подржати мере контроле само уз широки двопартијски консензус.

Што се тиче имиграције, он је рекао да ће затворити границу САД са Мексиком како би зауставио илегалне миграције, као и да подржава повећање система легалне имиграције.

Иако се Бајден суочава са недостатком ентузијазма код демократских гласача, анкете показују да они и даље подржавају његове политичке ставове, наводи "Волстрит џорнал".

Када је у питању спољна политика, Кенеди се залаже за окончање америчког мешања у Украјини, што је упоредио са покушајима свог стрица да смањи напетости током Хладног рата.

Кенеди је нагласио и да је због својих ставова о вакцинама цензурисан на друштвеним мрежама попут Инстаграма и Јутјуба. Он је негирао да је "антиваксер", тврдећи да су његови ставови изучени из контекста, већ да се само залаже за њихову строжу контролу.

Бајденова кампања и Демократски национални комитет (ДНЦ) одбили су да коментаришу Кенедијеву кандидатуру. ДНЦ је раније рекао да ће подржати Бајдена и да неће спонзорисати никакве дебате.

Кенедијева најбоља шанса за победу над Бајденом је Њу Хемпшир, који је једна од првих савезних држава у којима грађани гласају на предизборима.

Кенеди је рекао и да избегава да организује велике предизборне скупове, пошто је његов безбедносни тим проценио да они нису сигурни, јер може да буде жртва покушаја атентата Ције.

image