Свет

Нови детаљи о трагедији подморнице: Морнарица САД снимила звук чим је заронила ка Титанику (ВИДЕО)

Компанија "Оушн гејт" власник подморнице "Титан" која је нестала након спуштања до остатака олупине "Титаника" саопштила је да су сви чланови посаде за којима се трагало од понедељка мртви
Нови детаљи о трагедији подморнице: Морнарица САД снимила звук чим је заронила ка Титанику (ВИДЕО)© Tanjug/AP Photo/Ed Komenda

Америчка морнарица детектовала је чудне звукове убрзо након што је подморница "Титан" из "Оушн гејта" изгубила контакт са површином, рекао је званичник морнарице.

Петоро људи је било на броду када је нестао током роњења до олупине "Титаника" у недељу. Губитак подморнице потврђен је јуче након велике мисије потраге, уз констатацију да је дошло до имплозије и да је свих пет особа настрадало.

Званичник морнарице САД је рекао за Ци-Би-Си њуз да је америчка обалска стража искористила њихову информацију о "акустичној аномалији" да сузи подручје претраге. Он је додао да звук "није био дефинитиван", али је америчка морнарица одмах поделила информације са командантом потраге.

"Ова информација је размотрена заједно са компилацијом акустичних података које су дали други партнери и донета је одлука да наставимо нашу мисију трагања и спасавања и уложимо све напоре да спасемо животе", наводи се у саопштењу америчке морнарице.

Контраадмирал Џон Маугер, који је водио потрагу, јуче је потврдио да се делови изгубљене подморнице налази на око 487 метара од прамца "Титаника" на морском дну. Други остаци су такође пронађени у близини.

"У договору са стручњацима из команде, закључујемо да су фрагменти у складу са катастрофалним губитком коморе под притиском", рекао је Маугер.

Међутим, казао је да током мисије претраге нису откривени никакви звукови који би били у складу са овим.

"Имали смо сонарне бове у води скоро непрекидно и нисмо открили никакве катастрофалне догађаје када су те сонарне бове биле у води".

Не зна се зашто ова информација раније није саопштена јавности. Верује се да је звук имплозије ухватио морнарички систем дугог домета за прислушкивање сонара из доба хладног рата.

На питање о шансама да се пронађу тела посаде "Титана", Маугер је само кратко одговорио: "Окружење на морском дну је невероватно немилосрдно".

Подводни роботи остају на лицу места како би прикупили више информација о томе када се и како тачно догодила катастрофална имплозија подморнице, преноси Скај њуз.

Што се тиче подводних удара који су се раније чули у близини локације, за које се мислило да долазе са "Титана", обалска стража је сада рекла да не мисле да постоји веза.

image