Свет

Малезија тужи компанију "Мета" због штетног садржаја

Комисија је истакла и да компанија није предузела адекватне мере упркос њиховим поновљеним захтевима, те да су се одлучили на правну акцију не би ли указали на важност сајбер безбедности, али и заштитили потрошаче
Малезија тужи компанију "Мета" због штетног садржаја© Tanjug/AP Photo/Thibault Camus, File

Малезија ће покренути судски поступак против "Фејсбукове" матичне компаније "Мета платформс" (МЕТА.О) због тога што није уклонила "непожељне" постове, јавља Ројтерс.

Администрација премијера Анвара Ибрахима, која је дошла на власт прошлог новембра, обећала је да ће обуздати оно што назива провокативним постовима који се дотичу расе и вере. Сада ужурбано ради на томе имајући у виду да се у Малезији ближе регионални избори.

Фејсбук је преплављен проблематичним садржајима у вези с расом, краљевским породицама, религијом, онлајн-коцкањем, а обухвата и клевете и лажно представљање, наводи се у саопштењу Малезијске комисије за комуникације и мултимедију.

Комисија је истакла и да "Мета" није предузела адекватне мере упркос њиховим поновљеним захтевима, те да су се одлучили на правну акцију не би ли указали на важност сајбер безбедности, али и заштитили потрошаче.  

У Малезији је становништво већински муслиманске вероисповести, што ће рећи да су питања религије и расе за њих врло осетљива.

Иначе, Фејсбук је најзаступљенија друштвена мрежа у Малезији коју користи око 60 одсто популације, тј. више од 19 милиона људи.

Малезија није прва земља југоисточне Азије која има проблема са спорним садржајима на мрежама. Вијетнам је 2020. запретио да ће затворити Фејсбук у земљи ако не уклони више локалног политичког садржаја с платформе, док је прошле године само у првом кварталу избрисано више од 3.200 постова и видео-снимака који су садржали лажне информације и кршили закон земље.

У Индонезији Фејсбук је 2019. скинуо стотине локалних налога, страница и група повезаних с лажним вестима.

image