Свет

Извештај: ФБИ помаже Кијеву да цензурише "дезинформације" на Фејсбуку

"Када ме људи питају: 'Како разликујете лажи од истине?'... Кажем: 'Све што је против наше земље, сматрајте то лажним, чак и ако није'", цитира новинар Ли Фанг шефа украјинске службе за сајбер безбедност Илију Витијука
Извештај: ФБИ помаже Кијеву да цензурише "дезинформације" на ФејсбукуGetty © Joe Raedle/Getty Images

ФБИ врши притисак на Фејсбук и друге друштвене мреже да уклањају садржај који власти у Украјини сматрају "дезинформацијом" — чак и када тај садржај није неистинит, пише независни новинар Ли Фанг, цитирајући шефа украјинске службе за сајбер безбедност Илију Витијука.

Фанг, некадашњи запослени у "Интерсепту", наводи да је са Витијуком разговарао на РСА конференцији за информациону безбедност у Сан Франциску, цитира украјинског званичника који отворено тврди да Кијев "дезинформацијама" сматра све оно што му не иде у прилог.

"Када ме људи питају: 'Како разликујете лажи од истине?' То је заиста тешко у великом протоку информација", рекао је Витијук, додавши, "Кажем: 'Све што је против наше земље, сматрајте то лажним, чак и ако није.' У овом тренутку је за нашу победу важно да имамо такво разумевање, да не будемо преварени", цитира Фанг на свом блогу.

Витијук је такође изјавио да када украјинска служба добије "назнаке или доказе о кампањама дезинформација на Фејсбуку или другим ресурсима из САД, ми те информације прослеђујемо ФБИ, уз директно контактирање Фејсбука."

"Тражили смо од ФБИ да нам помогне око Мете", матичне компаније Фејсбука, "да нам помогне са другима, и понекад добијемо добре резултате", открио је Витијук. "Ми кажемо: 'Океј, ова особа вероватно врши утицај Русије", описао је украјински званичник, цитира Фанг.

Фанг подсећа да је Фејсбук недавно на извештај Симора Херша у којем чувени независни новинар и добитник Пулицерове награде наводи да су саботажу Северног тока спровеле САД уз помоћ Норвешке назначио као "лажне информације", да би, након оштрог негодовања јавности, ту назнаку преиначио у "делимично лажне информације".

Некадашњи сарадник "Интерсепта" је, позивајући се на документа која су процурила из Министарства унутрашње безбедности САД, известио о плановима америчке владе да врши већи притисак на друштвене мреже како би уклониле "дезинформације" о "природи америчке подршке Украјини."

Подсетимо, спрега америчких служби и друштвених мрежа доспела је у јавност након што су тзв. Твитер фајлови, објављени након преузимања компаније од стране Илона Маска, указали да је та платформа радила руку под руку са неколико агенција америчке владе и политички мотивисаних НВО дејствовала у оквиру онога што су многи коментатори описали као "цензурно-индустријски комплекс".

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner