Свет

Објављен извештај америчких обавештајаца о пореклу ковида: Не знамо ништа поуздано

И природно и лабораторијско порекло вируса корона остају вероватне хипотезе у објашњавању првих људских инфекција, наводи се у извештају америчких обавештајних агенција
Објављен извештај америчких обавештајаца о пореклу ковида: Не знамо ништа поузданоGetty © Antonio Masiello / Stringer

Америчке обавештајне агенције не знају како је пандемија ковида 19 започела, показују објављени обавештајни подаци.

Канцеларија директора Националне обавештајне агенције у извештају наводи да све владине агенције "настављају да процењују и природно и лабораторијско порекло вируса", као и да оба остају "вероватне хипотезе у објашњењу првих људских инфекција", пренео је "Политико".

У извештају се наводи да су истраживачи кинеског Института за вирусологију у Вухану, који су спроводили истраживања вируса корона у граду где су забележени прву случајеви у свету, оболели у јесен 2019. године, кратко пре него што је пандемија почела.

Подсећа се и на недавно писање "Волстрит џорнала" да је један од ових истраживача, Бен Ху, радио на истраживању вируса корона које је финансирала америчка влада. Вест су спремно дочекали заговорници теорије о лабораторијском пореклу вируса као готово дефинитиван доказ да је њихова теорија о пореклу вируса тачна.

Али у извештају обавештајаца наводи се да то није сигурно.

Иако неколико истраживача института у Вухану јесу били болесни у јесен 2019, у извештају се наводи да су они имали "различите симптоме који одговарају прехлади и алергијама са пратећим симптомима који нису типични за ковид 19, а за неке је потврђено да су оболели од болести које нису повезане с ковидом".

Такође, у извештају је потврђено да лабораторија у Вухану није увек предузимала безбедносне мере у истраживању вируса корона.

Обавештајци су навели да су истраживачи радили на генетским изменама вируса корона, али немају информацију да су радили на соју који је изазвао пандемију.

Наведено је и да институт у Вухану сарађује са кинеском војском, али на одбрамбеним пројектима повезаним са подизањем кинеске биолошке безбедности и раног упозоравања на појаву болести.

Констатује се и да америчке обавештајне агенције немају јединствен став по питању порекла вируса, па је Национални обавештајни савет ближи теорији о природном пореклу вируса, ФБИ о лабораторијском, док ЦИА није заузела став по овом питању.

Објављени обавештајни подаци у складу су са законом који је Конгрес једногласно усвојио, а амерички председник Џозеф Бајден потписао у марту. Заговорници усвајања овог закона надају се да ће он омогућити да се баци ново светло на порекло пандемије.

Републиканци у Конгресу сматрају вероватнијом теорију о лабораторијском пореклу вируса и оптужују Бајденову администрацију да заташкава таква сазнања јер је америчка влада финансирала истраживања у Вухану.

Конгресмени из редова републиканаца који воде комитет за надзор и одговорност за пандемију ковида 19 поздравили су објављивање извештаја америчких обавештајаца и назвали га "обећавајућим кораком ка пуној транспарентности".

image