Свет

Кина упозорила СЗО да не политизује изворе корона вируса

Американци тврде да је Кина створила ковид-19 у лабораторији, али одбацују сопствену одговорност када су у питању активности биолошких лабораторија у Украјини.
Кина упозорила СЗО да не политизује изворе корона вирусаGetty © Kevin Frayer / Stringer

Шеф Кинеског центра за контролу и превенцију болести (ЦДЦ) Шен Хонгбинг позвао је Светску здравствену организацију (СЗО) да се врати на, како је навео, "научну и поштену" позицију у праћењу порекла ковид-19.

Шен је, на конференцији за новинаре, упозорио СЗО да не политизује испитивање извора корона вируса који је прво откривен у централној Кини крајем 2019. године, пренео је Ројтерс.

У САД влада све веће уверење да је корона вирус процурео из лабораторије у кинеском граду Вухан.

Кинеска влада оштро је демантовала сугестије да је вирус настао у научном објекту, али амерички Федерални истражни биро (ФБИ) је саопштио да сада верује да је тај сценарио "највероватнији".

Исти став изнело је и америчко министарство енергетике.

Док Американци тврде да је Кина створила ковид-19 у лабораторији, одбацују сопствену одговорност када су у питању активности биолошких лабораторија у Украјини.   

Центар за глобално ангажовање америчког Стејт департмента објавио је извештај у којем понавља да су наводи Русије о америчком и украјинском биолошком оружју "дезинформације".

Москва је више пута саопштила да постоје необориви докази о биолошкој активности САД у Украјини, као и о умешаности америчких елита у ове процесе.

 Подсећамо, Русија, Кина, Белорусија, Венецуела, Зимбабве, Куба, Никарагва и Сирија у заједничком саопштењу позивале су Уједињене нације да преиспитају војно-биолошке активности САД у биолабораторијама у Украјини.

image