Свет

Зеленски припрема терен за одлагање председничких избора

Кијев не може да организује гласање усред сукоба, рекао је украјински председник Би-Би-Сију
Зеленски припрема терен за одлагање председничких избораGetty © Carl Court / Staff

Украјина неће моћи да организује изборе све док је на снази ванредно стање, рекао је председник Владимир Зеленски британској државној телевизији Би-Би-Си.

"У складу са законом, избори треба да се одрже у време мира, када нема борби", рекао је Зеленски на питање да ли ће следеће године бити организовани председнички избори.

Његов петогодишњи мандат истиче у мају 2024.

Украјински закони налажу парламентарне изборе најкасније до 29. октобра ове године. Да би се то и догодило, Кијев би морао да укине ванредно стање како би шездесетодневна кампања могла да почне до 28. августа, каже Родион Мирошник, бивши амбасадор Луганске Народне Републике у Москви. Избори за председника би требало да се одрже до марта 2024, рекао је Мирошник за ТАСС.

Зеленски је прогласио ванредно стање 24. фебруара 2022. године и од тада га продужава. Најновије продужење од 90 дана најављено је 20. маја ове године, а истиче 18. августа.

Признајући да избори нису дозвољени током ванредног стања, председник Парламентарне скупштине Савета Европе (ПССЕ) је у мају позвао Украјину да "почне да се припрема (за изборе) што је пре могуће".

"Иако је демократија много више од само избора, мислим да се сви слажемо да без избора демократија не може правилно да функционише", рекао је Мартинус Џозефус Марија Кокс украјинској активисткињи Олги Ајвазовској 17. маја.

Алексеј Данилов, шеф украјинског Савета за националну безбедност и одбрану, одговорио је да "не може бити избора" све док је на снази ванредно стање.

Према закону усвојеном у мају 2022, Зеленски је забранио десетак политичких партија због наводног оспоравања његовог званичног става о сукобу са Русијом.

Највећи парламентарни опозициони блок, Опозициона платформа – За живот, стављен је ван закона прошлог јуна, док се последња забрана, у фебруару, односила на Партију региона бившег председника Виктора Јануковича.

image