Свет

ФАЗ: Зеленски не верује папи

Изјаве папе које се тумаче као подршка Москви, драматично су смањили популарност поглавара католичке цркве у Украјини
ФАЗ: Зеленски не верује папиwww.globallookpress.com © Pool /Ukrainian Presidentia

Кардинал Матео Зупи, специјални папин изасланик за сукоб у Украјини, завршио је прву фазу своје мировне мисије у Кијеву, а ускоро би могао да путује и у Москву.

Док Кремљ сигнализира да поздравља мировну иницијативу папе, и, како каже заменик министра спољних послова Русије Александар Грушко, цени избалансирану позицију Ватикана и лични став поглавара католичке цркве, досадашњи домаћин, Владимир Зеленски му- уопште не верује.

"Франкфуртер алгемајне цајтунг" тако пише да је репутација Католичке цркве, Ватикана и пре свега папе Франциска у Украјини у великој мери страдала од почетка специјалне војне операције.

Украјинцима су засметале и личне изјаве папе, који је, на пример, навео да је "лајање НАТО-а на капији Русије" делимично одговорно за СВО и нашироко је тумачено као израз привржености Москви.

И папин став да би прихватио позив у Кијев, само ако би одмах потом могао да отпутује и у Москву, додатно је, како пише "ФАЗ" нарушио углед Франциска међу украјинским становништвом.

Према истраживањима кијевског истраживачког центра "Разумков" цифра од око 45 одсто Украјинаца која је 2020 изјављивала да има поверења у папу Франциска, у мају 2023. пала је на само три одсто.

Исти подаци показују 59 одсто Украјинаца данас има негативно мишљење о поглавару католичке цркве, док само девет одсто Украјинаца подржава папине покушаје да помогне да се сукоб што пре оконча.

Католички свештеник Никола Мишовскиј, који је издавач часописа "Кредо", изричито хвали хуманитарне напоре Ватикана и васељенске цркве за Украјину, али ефекат папиних "политичких" изјава на конфликт сматра поражавајућим.

"ФАЗ" наводи да он то објашњава изреком да "кашика катрана поквари буре меда".

Током посете Ватикану средином маја, и сам Зеленски се изричито изјаснио против посредничких напора Ватикана.

У Ватикану, међутим, папа и даље интензивира своје "индиректне" дипломатске напоре да успостави посредничку мисију између Кијева и Москве.

Он је у уторак и среду примио у приватну аудијенцију прво председника Кубе Мигела Дијаса Канела, а затим и бразилског председника Луиза Ињасија Лулу да Силву.

Од обојице папа може очекивати подршку за своју мировну мисију у Украјини.

За разлику од скептичног Зеленског, Москва, како каже Грушко, са "интересовањем" очекује Зупијеву посету, а сигнал да ће се то заиста и десити јесте и посета митрополита Антонија шефа дипломатије Руске православне цркве папи.

Митрополит Антоније донео је папи поздраве и жеље патријарха Кирила Првог, поглавара Руске православне цркве, за што бржи опоравак, саопштила је Патријаршија у Москви.

Раније је Антоније разговарао са кардиналом и државним секретаром Пјетром Паролином "у срдачној атмосфери" у Ватикану, наговестивши да ће Зупи бити у Москви примљен ако је то у складу са кардиналовим жељама и ако се може ускладити са распоредом патријарха Кирила..

image