Свет

ОПЕК: Глобална потражња за нафтом до 2045. порашће на 110 милиона барела дневно

Западне земље оптужују ову организацију да манипулише ценама нафте и да подрива глобалну економију високим трошковима енергената
ОПЕК: Глобална потражња за нафтом до 2045. порашће на 110 милиона барела дневноwww.globallookpress.com © Rafael Henrique

Организација земаља извозница нафте (ОПЕК) очекује да ће глобална потражња за нафтом порасти на 110 милиона барела дневно, а да ће укупна потражња за енергијом до 2045. године порасти за 23 одсто, изјавио је у понедељак генерални секретар ове организације Хајтам Ал Гајс, преноси Ројтерс.

Претходно је, почетком овог месеца, ОПЕК најавио смањење производње нафте, како би се стабилизовала тржишта и успорио пад цене нафте.

ОПЕК контролише око 40 одсто светске сирове нафте, што значи да његове одлуке имају велики утицај на цену енергената.

Западне земље оптужују ОПЕК да манипулише ценама нафте и да подрива глобалну економију кроз високе трошкове енергената. Такође, Запад је оптужио ОПЕК да подржава Русију и да не поштује западне санкције. Званичници ОПЕК-а су одговорили да је штампање западног новца у последњој деценији довело до инфлације и приморало земље које производе нафту да реагују.

Раније, на енергетској конференцији у Каиру, у фебруару ове године, генерални секретар ОПЕК-а указао је на потребу да све стране укључене у тренутне климатске преговоре сагледају ширу слику: "Треба радити на енергетској транзицији која је исправна, инклузивна, и која помаже да се обезбеди енергетска сигурност за све", истакао је званичник ОПЕК-а.

image