Економија

ОПЕК разматра ново смањење производње нафте

Ако ново смањење буде одобрено, то би довело до укупног смањења од 4,66 милиона барела дневно, што представља око 4,5 одсто глобалне потражње
ОПЕК разматра ново смањење производње нафтеwww.globallookpress.com © Wang Zhou

Организација земаља извозница нафте (ОПЕК) и њени савезници почињу дводневне састанке који би могли да резултирају даљим смањењем производње нафте од чак милион барела дневно, рекли су за Ројтерс извори из ОПЕК+, пошто се организација суочава са падом цена нафте и могућим вишком залиха.

ОПЕК+, који окупља Организацију земаља извозница нафте и савезнике на челу са Русијом, контролише око 40 одсто светске сирове нафте, што значи да његове одлуке могу да имају велики утицај на цену.

Извори су рекли да би смањења могла да износе милион барела дневно, поврх постојећег смањења од два милиона барела дневно и добровољних смањења од 1,6 милиона барела дневно.

Ако буде одобрено, то би довело до укупног смањења од 4,66 милиона барела дневно, што представља око 4,5 одсто глобалне потражње.

"Овај број није дефинитиван, нисмо улазили у те ствари", рекао је ирачки министар за нафту новинарима на питање о могућем смањењу за милион барела дневно.

Смањење производње обично ступа на снагу наредног месеца након што је договорено, али би министри могли да се договоре и о каснијој примени.

Западне земље оптужују ОПЕК да манипулише ценама нафте и подрива глобалну економију кроз високе трошкове енергената. Запад је такође оптужио ОПЕК да превише стаје на страну Русије упркос западним санкцијама.

Званичници ОПЕК-а су поручили да је штампање западног новца у последњој деценији довело до инфлације и приморало земље које производе нафту да реагују.

Азијске земље попут Кине и Индије купиле су велики део руског извоза нафте и одбиле да се придруже западним санкцијама Русији, наводи агенција.

"Радујемо се резолуцији која ће осигурати равнотежу понуде и потражње", рекао је министар енергетике УАЕ. 

Прошле недеље, министар енергетике Саудијске Арабије навео је да инвеститори који смањују цену нафте или се кладе на пад цене треба да "пазе", што су многи протумачили као упозорење на додатно смањење снабдевања.

Заменик руског премијера Александар Новак је, међутим, накнадно рекао да не очекује нове кораке од састанка ОПЕК+ у Бечу, преносе руски медији. 

Међународна агенција за енергетику очекује да ће глобална потражња за нафтом даље расти у другој половини 2023. године, што би потенцијално могло да повећа цене нафте.

Аналитичари из банке "Џеј Пи Морган" тврде да ОПЕК није реаговао довољно брзо да прилагоди снабдевање рекордно високој америчкој производњи и руском извозу који већи од очекиваног, те да "једноставно има превише понуда".

image