Свет

Краљици Елизабети наводно тражено да спречи британско-руског магната да добије место у Дому лордова

Јевгенија Лебедева је за Дом лордова предложио бивши британски премијер Борис Џонсон
Краљици Елизабети наводно тражено да спречи британско-руског магната да добије место у Дому лордоваGetty © Dominic Lipinski - WPA Pool/Getty Images

Покојној краљици Елизабети II наводно је било затражено да спречи улазак руско-британског медијског магната Јевгенија Лебедева у горњи дом британског парламента, преносе медији.

Позивајући се на предстојећи документарни филм који ће се бавити том афером, лондонски "Гардијан" пише да су званичници британске владе контактирали Бакингемску палату у јулу 2020. са питањем хоће ли спречити Јевгенија Лебедева, сина олигарха и бившег официра КГБ Александра Лебедева, да добије место у Дому лордова.

Лебедева Млађег је за Дом лордова препоручио бивши премијер Борис Џонсон, који је због тога претрпео политичке критике услед распрострањеног страха од наводног руског утицаја на британску политику, наводи "Политико". Лебедев је ушао у горњи дом британског парламента у новембру 2020. године.

Спречавање кандидата да уђу у Дом лордова је у складу са овлашћењима које монарх има на основу Устава Уједињеног Краљевства, али је Бакингемска палата наводно одбила захтев британских званичника из 2020. године због, како се наводи, бојазни од увлачења покојне краљице у политичку контроверзу.

Александар Лебедев и његов син купили су новине "Ивнинг стандард" и "Индепендент" пре више од десет година, а Лебедев Старији је постао предмет канадских санкција након почетка руске Специјалне војне операције у Украјини прошле године.

Лабуриста и члан Комисије Дома лордова за одобравање кандидата (Холак) Дејвид Кларк рекао је за "Гардијан" да су званичници британске владе били "заиста забринути" због уласка Јевгенија Лебедева у горњи дом и да су сматрали да би то представљало "велику, велику грешку."

Портпарол бившег премијера Бориса Џонсона је за "Гардијан" рекао да је при Лебедевљевом именовању праћена стандардна процедура током које није било противљења.

"Лорд Лебедев је британски држављанин. Улагао је у британско новинарство и интензивно је критиковао руски режим. Није у реду судити о људима на основу њихове земље рођења или звука презимена. Ово је досадна, ксенофобична кампања", додаје се у одговору Џонсоновог портпарола.

Лебедевљев портпарол је тиму који стоји иза документарног филма такође поручио да је Лебедев упознат са безбедносном ситуацијом и да, на основу информација које поседује, британске безбедносне службе нису покушале да убеде тадашњег премијера да повуче његову номинацију.

image
VV inauguration
banner