Свет

Конгрес САД тражи од Бајдена касетне бомбе за Украјину

Сједињене Државе имају моћан арсенал такве муниције – залихе су процењене на три милиона – које се може испалити из хаубица калибра 155 мм први пут достављених Украјини прошле године
Конгрес САД тражи од Бајдена касетне бомбе за Украјинуwww.globallookpress.com © MOD Russia

И републиканци и демократе у Конгресу САД позивају администрацију америчког председника Џозефа Бајдена да пошаље касетне бомбе у Украјину не би ли "погурали" украјинску офанзиву која има потешкоће да пробије руску одбрану, али употреба таквог оружја упитна је са становишта хуманитарног права, пише "Форин полиси".

У писму упућеном Бајдену представници двостраначке групе на челу Хелсиншке комисије позвали су Белу кућу да пошаље двонаменску побољшану конвенционалну муницију (ДПИЦМ), што је формални назив за касетно наоружање.

Притисак на слање касетних бомби је интензивиран и унутар америчке администрације и на Капитол хилу пошто Пентагон спрема нове пошиљке кијевском режиму, почев од хаубица до борбених авиона Ф-16.

"Испорука ДПИЦМ-а Украјини пружила би моћну прилику украјинским оружаним снагама у борби против руске војске. Хајде да употребимо овај неискоришћени, огроман арсенал зарад украјинске победе и повратка мира у Европу", написали су конгресмени Бајдену.

Питање испоруке касетних бомби Украјини део је шире дебате у Вашингтону о томе да ли Бајденова администрација шаље врхунско оружје довољно брзо и у довољном обиму да преокрене ситуацију на фронту у корист Украјине.

Украјина је, по написима "Форин полисија", наводно већ добила ДПИЦМ од Турске, али Сједињене Државе имају много већи арсенал такве муниције – залихе су процењене на три милиона – за хаубице калибра 155 мм које је Бајденова администрација Украјини први пут доставила прошле године.

Верује се да су украјински војници користили ову изузетно опасну и у САД, али и већини земаља чланица НАТО-а законом забрањену муницију у нападима на циљеве у источном региону Донбаса. Наиме, касетне бомбе при експлозији распршују и до 88 мањих експлозивних направа које могу представљати претњу за цивиле и годинама након што су испаљене.

Ипак, конгресмени су тек климали главом на потенцијалну опасност од овог оружја истичући да је Украјина до сада "одговорно користила" оружје које су јој обезбедиле Сједињене Државе од почетка рата.

"ДПИЦМ, када погоди мету, убија много више Руса. Дакле, технички, да бисте уништили вод или чету, испалићете много мање граната", ​​рекао је бивши саветник команданта Оружаних снага Украјине Ден Рајс за "Форин полиси".

С тим у вези су и мишљења аналитичара који сматрају да би се слањем касетне муниције решио проблем несташице класичних артиљеријских граната. Они истичу и да би Бајден, уколико сада не пристане на ово, могао да промени мишљење када несташица муниције у украјинским редовима буде драстичнија.

image