Свет

Након што су их Американци одбили, Украјина касетне бомбе наводно набавља у Турској

Кијев је контроверзну муницију наводно почео да набавља у Турској, која те тврдње негира
Након што су их Американци одбили, Украјина касетне бомбе наводно набавља у Турскојwww.globallookpress.com © Patrick Pleul

Турска од краја прошле године Украјини шаље касетне бомбе, које је Кијев претходно тражио од Сједињених Америчких Држава, преноси "Форин полиси" позивајући се на неименоване америчке и европске званичнике.

Реч је о тзв. двонаменској побољшаној конвенционалној муницији (ДПИЦМ), коју су Турци крајем хладног рата производили у сарадњи са Американцима. Она се користи као муниција за артиљерију, а дизајнирана је за уништавање тенкова.

Касетне бомбе при експлозији распршују и до 88 мањих комадића метала, а уколико до експлозије не дође, те бомбе могу представљати претњу за цивиле и годинама након што су испаљене.

Извоз тог типа муниције законом је забрањен у САД због високог процента недетонираних експлозива. Исти прописи предвиђају и да се касетна муниција може користити искључиво на деловима ратишта где цивили нису присутни.

"Након што су САД одбиле да Украјини пошаљу касетну муницију, Турска је постала једино место где сте могли да је набавите", рекао је један од извора "Форин полисија". "То показује да иако се Турска приближава Русији у неким областима, она је постала изузетно важан војни спонзор Украјине."

Већина европских држава чланица НАТО-а потписнице су Конвенције о касетној муницији из 2008. године, која забрањује коришћење те врсте наоружања. Турска ту конвенцију није потписала, али је тврдила да поштује њена правила, што се показало као неистина.

Турска је демантовала тврдње "Форин полисија" да су Украјини послали касетне бомбе, пренеле су "РИА Новости". 

"Такве информације служе онима који желе да поткопају наше напоре за постизањем мирног решења", рекао је неименвани турски званичник из администрације председника Ердогана за ту руску агенцију. 

Ни Русија ни Украјина нису потписнице те конвенције, а обе стране су у свом сукобу наводно користиле касетну муницију совјетске производње. Касетни пројектил "точка-У" убио је више од 20 људи и повредио далеко више у Доњецку почетком марта.

Москва је за овај напад оптужила Кијев, који је те тврдње негирао. Организација "Хјуман рајтс воч" објавила је да није у могућности да истражи инцидент.

"Украјина већ има великих проблема у својим рукама, а они ће се само повећавати са увођењем овог оружја", рекао је сарадник те организације Марк Хизнај за "Форин полиси".

image