Свет

Британски план за депортовање миграната у Руанду могао би да кошта 169.000 фунти по особи

Министарство унутрашњих послова је трошкове образложило тиме што би тзв. Руандски план одвратио будуће мигранте
Британски план за депортовање миграната у Руанду могао би да кошта 169.000 фунти по особиwww.globallookpress.com © Stuart Brock/Keystone Press Agency

План британске владе да депортује мигранте у Руанду, ако се икада оствари, коштаће знатно више од 100.000 фунти по особи, указују званични подаци.

Економска процена Министарства унутрашњих послова открила је да ће тзв. Руандски план коштати око 169.000 фунти по мигранту.

"Политико" напомиње да је овај план најављен још у пролеће 2022, али да почетак примене и даље не назире због правних препрека.

Прошле године, бивша министарка унутрашњих послова Прити Пател потписала је са министром спољних послова Руанде споразум о депортацији миграната у ту земљу, у оквиру напора британске владе да сузбије растуће стопе миграције путем малих чамаца који прелазе Ламанш.

Према подацима британске владе, депортовати мигранта је за око 63.000 фунти скупље него задржати га на територији Уједињеног Краљевства, али Министарство унутрашњих послова сматра да би план имао ефекат одвраћања на будуће тражиоце азила у Уједињеном Краљевству.

Овај план се до сада суочио са бројним правним препрекама, укључујући и оним које су у вези са људским правима, а прва депортација која је требало да се догоди јуна 2022. блокирана је привременом мером Европског суда за људска права у последњем тренутку.

Предлог закона је такође наишао на политичко противљење унутар Велике Британије, а негодовали су и неки либерални конзервативци. Посланица конзервативаца и председница одбора за жене и равноправност Керолајн Ноукс упозорила је да закон не сме резултовати депортацијом деце у Руанду.

Актуелна министарка унутрашњих послова Суела Браверман и премијер Риши Сунак су подржали овај предлог закона. Сунак је "заустављање чамаца" навео као један од својих политичких приоритета и тренутно ради на изради закона о илегалној миграцији, а што, како наводи "Политико", потврђује њихову посвећеност тзв. Руандском плану.

Иако британски МУП напомиње да се већи трошкови по мигранту оправдавају избегавањем трошкова за будуће мигранте који ће тако бити одвраћени, у извештају се такође наводи да је "неизвесно" колико би такво одвраћање било успешно.

image