Свет

Због мањка регрута Војска САД врбује мигранте

Људи са Јамајке, из Мексика, Непала, Гане... због бржег доласка до држављанства облаче војну униформу и заклињу се да ће служити Америци
Због мањка регрута Војска САД врбује мигранте© Lennart Preiss/Getty Images

Под паролом "дај шта даш" америчка војска у последње време све више снижава критеријуме за регрутацију нових војника, па тако, након особа са психичким и физичким тегобама, све чешће у своје редове прима и странце, односно мигранте.

Есмита Спудес Бидари из Непала заклела се недавно да ће бранити Сједињене Америчке Државе, а како пише "Њујорк пост" она је само последња у низу миграната који се пријављују за војну службу која им нуди бржи пут до држављанства.

Њу је за америчку армију врбовао земљак, Калден Лама, преко једне Фејсбук групе која Непалцима у Америци помаже да се повежу једни са другима.

"Једна је ствар слушати о војсци од локалног становништва, али је нешто друго када је то од вашег брата који долази из ваше земље", каже Бидари.

Војска Америке смислила је тако нову стратегију да попуни недостатке у људству, будући да су легални имигранти који траже посао, бенефиције за образовање и обуку и брз пут до држављанства- итекако заинтересовани да облачењем униформе реше све своје статусне проблеме.

Јер, упркос довијању да привуку све више људи, и војска и ваздухопловство, па и морнарица не очекују да ће ове године испунити своје циљеве за регрутацију.

Стављањем пушке у руку мигрантима, можда неће успети да обезбеде потребан број војника, али за увар им је – колико толико.

Развили су Американци широк спектар нових програма регрутовања, рекламних кампања и других подстицаја који би помогли војној служби да у тражењу запослених конкурише боље плаћеним и мање ризичним пословима у приватном сектору.

"Њујорк пост" каже да младе људи више привлаче корпоративни послови, и да би хтели да избегну ризик од повреда или смрти које би службовање у војсци САД могло да им донесе.

Поред тога, само нешто више од 20 одсто Американаца у узрасту за регрутовање заправо испуњава  физичке, менталне и карактерне услове за придруживање.

"Имамо велику популацију трајних резидената САД који су изузетно патриотски настројени и они су изузетно захвални за могућности које нам је ова земља пружила", прича генерал-мајор ваздухопловних снага Ед Томас, шеф команде за регрутовање службе о имигрантима у служби.

Према новом програму, регрути се брзо уписују у систем држављанства и када почну основну обуку, почиње убрзани процес, који подразумева сву потребну папирологију и тестирање.

До заклетве је све готово, тако да се на служење Америци ови имигранти заклињу као амерички држављани.

Близу 2.900 легалних имиграната пријавило се у редове америчке војске током прве половине ове буџетске године.

У буџетској 2022. години регрутни батаљон Чикага је уписао 70 легалних трајних резидената, а већ ове године су уписали 62.

Највећи број  ових натурализованих војника долазе са Јамајке, затим из Мексика, Филипина и Хаитија, али много их је из Непала, Нигерије, Гане, Камеруна, Колумбије и Доминиканске Републике.

 

image