Свет

Одобрен нови пакет помоћи Кијеву: Пентагон шаље Украјини пола милиона долара вредну опрему

Ово је 41. амерички пакет безбедносне помоћи Украјини од почетка сукоба са Русијом
Одобрен нови пакет помоћи Кијеву: Пентагон шаље Украјини пола милиона долара вредну опрему© Tanjug/AP Photo/Alex Brandon, File

Сједињене Америчке Државе обезбедиће Кијеву нови војни пакет вредан до 500 милиона долара, у знак подршке борби Украјине против Русије, саопштио је данас Пентагон.

Пакет ће подразумевати оклопна возила, укључујући борбена возила "бредли" и оклопне транспортере "Страјкер", као и муницију за високо покретне артиљеријске ракетне системе, пренео је Ројтерс.

Наводи се да пакет подразумева и кључна средства за подршку украјинским контраофанзивним операцијама, јачање њене противваздушне одбране и другу опрема која ће помоћи Украјини у рату с Русијом.

Све то се финансира коришћењем председничког овлашћења за повлачење средстава (ПДА), које омогућује америчком председнику да преноси средства и услуге током ванредног стања без одобрења Конгреса.

Материјал ће доћи из вишка залиха у САД. Ово је 41. амерички пакет безбедносне помоћи Украјини од почетка сукоба са Русијом у фебруару 2022. године.

Укупан износ америчке војне помоћи Украјини од почетка мандата Џозефа Бајдена као председника САД премашио је 41,2 милијарде долара, саопштио је Пентагон.

"Укупно, Сједињене Државе су обећале више од 41,2 милијарде долара подршке Украјини", наводи се у објављеном документу војног ресора.

image