Свет

Украјини треба још новца: Министар финансија тражи помоћ западних партнера

Када се заврши рат, можда ћемо имати инвестициони бум у Украјини, али да будем искрен, то изгледа невероватно, попут магије. А ја нисам мађионичар, упозорава Марченко
Украјини треба још новца: Министар финансија тражи помоћ западних партнера© Tanjug/Hannah McKay/Pool Photo via AP

Украјини је потребна инострана помоћ да би решила рупу у буџету предвиђеном за 2024. годину, изјавио је тамошњи министар финансија Сергеј Марченко, те позвао партнере, укључујући САД, да помогну.

Уверени да овогодишњи проблеми с буџетом неће бити драстични, махом захваљујући подршци ЕУ, САД, Међународног монетарног фонда и других донатора, ипак траже још.

"Очекујем да се следеће године и друге државе укључе и покрију наше трошкове, помогну нам да измиримо буџетски дефицит", рекао је Марченко за "Политико", на маргинама конференције о опоравку Украјине одржане у Лондону.

Премда је ММФ у марту постигао споразум с Кијевом о програму вредном 15,6 милијарди долара, са циљем да обезбеди макроекономску стабилност, а Европска комисија предложила пакет помоћи Украјини од 50 милијарди евра до 2027. године, то неће бити довољно, упозорава Марченко.

"Зато треба да привучемо пажњу наших других кључних партнера, на пример из Сједињених Држава. Они такође треба да се умешају и да нам барем пруже средњорочно олакшање", додао је он.

Украјински министар финансија рекао је да и уколико Украјина победи у рату, ни мир неће бити јефтин.

"Биће огроман дефицит, јер иако очекујемо смањење трошкова које смо досад имали за војну кампању, социјална и хуманитарна потраживања ће бити енормна", истакао је Марченко и одбацио идеју званичника ЕУ за брзим укидањем подршке, у наредне две или три године.

Унија уместо досадашњих донација предвиђа увођење кредита и гаранција за приватне инвестиције.

"Можда ћемо имати инвестициони бум у Украјини, порески приходи ће се повећати дупло и моћи ћемо сами да задовољимо наше основне потребе. Али да будем искрен, то изгледа невероватно, попут магије. А ја нисам мађионичар", закључио је Марченко за "Политико".

image