Свет

Кеш за мигранте: Европска унија Тунису плаћа више од милијарду евра да би спречили миграције

Европска унија спремна да плаћа државама на северу Африке како би ублажила ефекте илегалних миграција
Кеш за мигранте: Европска унија Тунису плаћа више од милијарду евра да би спречили миграције© Tanjug/Italian Premier Office via AP

Европска унија би од свог недавно постигнутог споразума са Тунисом, познатог и као "кеш за мигранте", требало да направи модел за споразуме са другим земљама, написала је председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен у писму европским лидерима.

"Наш циљ би требало да буде да споразум са Тунисом користимо као нацрт за слична партнерства у будућности", написала је она у писму у који је "Еурактив" имао увид, додајући да ће "Комисија тражити нова свеобухватна партнерства са трећим земљама".

Очекује се да ће европска миграциона политика бити једна од главних тема овонедељног самита Европског савета, пошто ће европски лидери покушати да реформишу правила за имиграцију и давање азила.

Током своје недавне посете Тунису, Фон дер Лајенова је рекла да ће ЕУ тој земљи понудити пакет помоћи од око 900 милиона евра, као и моменталну буџетску помоћ у износу од 150 милиона евра уколико "неопходни споразум буде постигнут".

Комисија такође планира да уложи 100 милиона евра у активности против кријумчарења, контролу граница и мисије спасавања и враћања миграната у Тунис.

Најављена је и интензивнија сарадња две стране у оквиру савеза за сарадњу ЕУ и Туниса, док званичници тренутно раде на састављању меморандума о разумевању.

Споразум је инспирисан ранијим пактом са Турском из 2016. године, који је познат и као "кеш за мигранте".

ЕУ би сличан споразум могла да потпише и са Египтом, наводи "Еурактив".

Споразум изазива контроверзе широм Европе

Споразум је наишао на одређене критике у Европској унији зато што јача положај тунижанског председника Каиса Саида, кога многи оптужују да је аутократа, наводи бриселски портал. Он је 2021. суспендовао тунижанску скупштину и владу и од тад доноси одлуке издавањем декрета.

Финансијска помоћ од Европске уније могла би да попуни велики део "рупе" у буџету те земље која је настала након што је Саид одбио да прихвати услове позајмице ММФ-а у вредности од 1,5 милијарду долара, тврдећи да неће прихватати "стране диктате".

Без значајне финансијске подршке, Тунис би могао да се суочи са кризом платног биланса.

image