Економија

Тунис разматра улазак у БРИКС, прекинути преговори са ММФ-ом

Председник Туниса Каис Саид је рекао да је диктат ММФ-а, са којим земља преговара о зајму, неприхватљив
Тунис разматра улазак у БРИКС, прекинути преговори са ММФ-омwww.globallookpress.com © Hasan Mrad

Тунис разматра могућност уласка у групу БРИКС, након што су прекинути преговори земље са ММФ-ом о кредиту, рекао Спутњику Махмуд бин Мабрук, портпарол про-председничког Покрета 25. јула.

"Имам информацију да Тунис озбиљно размишља о приступању групи БРИКС-а. То се разматра заједно са другим могућностима и то није искључено", рекао је он, позивајући се на упућене изворе у влади те земље.

Раније је председник Туниса Каис Саид рекао да је диктат ММФ-а, са којим земља преговара о зајму, неприхватљив. Према његовим речима, спровођење захтева банке довешће до већег осиромашења становништва.

Шеф државе је нагласио да је смањење субвенција на које су позвале међународне финансијске институције довело до протеста средином 1980-их у којима су погинуле стотине људи.

ММФ је у децембру прошле године обуставио разматрање одобрења зајма од 1,9 милијарди долара Тунису, који се налази у економској кризи. Један од услова за издвајање новца је смањење субвенција за храну и струју, као и реформа државних предузећа.

image