Свет

Столтенберг: Украјина мора да победи да би се придружила Aлијанси

Кијев ће на предстојећем самиту Алијансе добити нову помоћ, али не и позив за чланство, изјавио је секретар НАТО-а
Столтенберг: Украјина мора да победи да би се придружила Aлијансиwww.globallookpress.com © IMAGO/Chris Emil Janssen

Украјина мора да победи у сукобу са Русијом да би могла да претендује на чланство у Северноатлантској алијанси, изјавио је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг на конференцији за новинаре у Бриселу, преносе "РИА Новости".

"Сада је најхитнији задатак да се осигура да Украјина победи као суверена, независна европска држава. Главни фокус треба да буде на томе да се Украјини обезбеди победа. А то ће бити предуслов за сваку озбиљну дискусију о чланству", истакао је он. 

Премијерка Естоније Каја Калас на истој конференцији је обећала "изненађење" за јулски самит Алијансе.

"Сигурна сам да је НАТО једина гаранција безбедности која заиста функционише. Али не желим ни на који начин да покварим изненађење самита у Вилњусу", изјавила је она.

Столтемберг је нагласио да ће на самиту бити донете одлуке како о дугорочној практичној подршци Кијеву, тако и о јачању политичких веза НАТО-а са Украјином.

"Прерано је да се предвиђају резултати самита. Сада су у току консултације, као и увек, о важним одлукама које треба да донесемо. Али потпуно сам сигуран да ће лидери на самиту доћи до заједничког одговора на очекивања Украјине о чланству. Лидери НАТО-а ће у Вилњусу одобрити вишегодишњи пакет практичне подршке Украјини, али ће разговарати и о јачању политичких веза, укључујући и кроз потенцијалну координацију Савета НАТО-Украјина", објаснио је генерални секретар.

Председник Украјине Владимир Зеленски је раније рекао да ће Оружане снаге Украјине бити демотивисане уколико Кијев на следећем НАТО састанку не добије позив за чланство. Према његовим речима, он је више пута разговарао са лидерима европских земаља, америчким председником и генералним секретаром алијансе и замолио да се "не сече тло испод ногу" Украјине.

Столтенберг је 19. јуна изјавио да на самиту у Вилњусу савезници неће разговарати о формалном позиву Украјини, већ ће дискутовати о томе како да Кијев приближе чланству у том војном блоку.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров претходно је навео да НАТО, а посебно САД, директно учествују у сукобу у Украјини, укључујући не само снабдевање оружјем, већ и обуку особља у Великој Британији, Немачкој, Италији и другим земљама. Министарство спољних послова Руске Федерације саопштило је да се земље НАТО-а "играју ватром" испоруком оружја Украјини. 

image