Свет

Сукоби у НАТО-у око испоруке оружја Украјини

"Снажнији" савезници морали су у више наврата да "погурају" Немачку и Француску у пружању војне опреме кијевском режиму
Сукоби у НАТО-у око испоруке оружја Украјиниwww.globallookpress.com © Panoramic

У коментару британског листа "Телеграф" о томе да Уједињено Краљевство поново предводи Европу у снабдевању Украјине напредним оружјем, констатује се да поједине земље, попут Немачке и Француске, нерадо учествују у томе.

У западним престоницама, пре свега у Берлину, постојао је степен нервозе око прихватања украјинског захтева за донирање крстарећих ракета већег домета. А због страха да би уз помоћ таквог оружја пројектили могли да погоде циљеве далеко унутар територије Руске Федерације, што би пак могло да доведе до руске одмазде.

Протестовало се и против испорука противваздушне одбране и тенкова, тако да су Немачку и Француску снажнији савезници морали да погурају у пружању војне опреме кијевском режиму.

Таква ситуација је неодржива, пише "Телеграф", уколико рат потраје, али и ако дође до промене на челу САД. 

Доналд Трамп је био недвосмислен о украјинском питању у недавном интервјуу Си-Ен-Ену – прекинути рат. Уз то бројни републиканци у Америци све чешће питају зашто Сједињене Државе сносе несразмерно велики војни и финансијски терет, док земље које су много више погођене борбама чине тако мало.

Према неким проценама, само Сједињене Државе су донирале 90 одсто војних залиха које је Кијев добио, а Британија ће сада испоручити далекодометне крстареће ракете "сторм шедоу".

Дакле, дебата о недовољном доприносу превише европских чланица НАТО-а украјинском рату се наставља.

Руска Специјална војна операција покренула је државе источне Европе, најпре Пољску, док земље попут Немачке и даље мисле да могу да се ослободе Северноатлантске алијансе, закључује "Телеграф".

image
VV inauguration
banner