Свет

Извучени остаци подморнице "Титан"

На обалу канадског града Сент Џон, извучени су комади метала, каблови и друге крхотине
Извучени остаци подморнице "Титан"© Paul Daly/The Canadian Press via Tanjug/AP

Остаци олупине подморнице "Титан", у чијој имплозији је погинуло свих пет путника, извучени су данас на обалу, 10 дана након несреће.

На обалу канадског града Сент Џон, извучени су комади метала, каблови и друге крхотине, који су затим прекривени заштитним цирадама, утоварени на камионе и одвезени на даље процене и испитивања, преноси  "Дејли Мејл".

Званичници су открили подручје на океанском дну са остацима подморнице, на око четири километра испод површине океана, око 500 метара удаљености од остатака Титаника, ка којем су се путници подморнице упутили.

"Дејли Мејл" подсећа да су након компликоване мисије потраге и спасавања, остаци подморнице откривени прошле недеље, када је саопштено да је капсула претрпела ''катастрофалну имплозију'', изазвавши тако смрт свих петоро путника.

Како се наводи, стручњаци су у више наврата указивали на безбедносне мане подморнице и истицали да пловило није погодно за огромне дубине до којих је путовало, као и да труп од карбонских влакана није погодан за ту намену.

У подморници која је била у власништву америчке компаније "Оушн Гејт", погинули су њен оснивач Стоктон Раш, француски ветеран Пол-Анри Нарголе, британски милијардер и свемирски туриста Хамиш Хардинг, пакистански бизнисмен Шахзада Давуд и његов син Сулеман.

image