Свет

Кенеди: Корпорације се мешају у изборе, слобода за Асанжа

"Што је држава гора, то има више тајни. Џулијан Асанж није угрозио безбедност САД. Осрамотио је владу САД", истакао је председнички кандидат Р. Ф. К. Млађи
Кенеди: Корпорације се мешају у изборе, слобода за АсанжаGetty © Alex Wong

Кандидат за председника САД Роберт Ф. Кенеди Млађи, чија кампања добија на замаху пре свега због оштрих речи упућених политичком естаблишменту и ставова који одступају од званичног наратива, указао је на то да се велике корпорације мешају у изборе.

"Дигла се велика прашина у вези с тим да Русија манипулише информацијама на интернету како би утицала на председничке изборе. Зар не би требало да будемо забринути када гигантске технолошке корпорације раде исто?", изјавио је Кенеди реагујући на Твитеру што је "Јутјуб" уклонио са своје платформе интервју који је дао бившем репортеру "Њујорк поста" Алу Гарту.

Додао је да када су индустрија и влада тако блиско повезане, мала је разлика између приватне и државне цензуре, док су "Твитер фајлови" доказали да су бројне државне агенције, преко ФБИ, говориле тој друштвеној мрежи кога да цензурише.

"'Твитер' се повиновао тим захтевима. Без сумње, 'Фејсбук', 'Јутјуб' и остали су добили сличне захтеве. У случају мог интервјуа с Алом Гартом, 'Јутјуб' је вероватно деловао самоиницијативно. Интернационализовао је политичке жеље естаблишмента до то мере да зна шта да цензурише а да му се не каже", написао је Кенеди на Твитеру.

Обраћајући се Мету Таибију, који је разоткрио поменуте "Твитер фајлове", председнички кандидат се осврнуо и на случај оснивача "Викиликса" Џулијана Асанжа, који у британском затвору чека изручење Америци због откривања злочина које су Сједињене Државе чиниле широм света, укључујући и оне у Авганистану и Ираку.

"Што је држава гора, то има више тајни. Џулијан Асанж није угрозио безбедност САД. Осрамотио је владу САД. Зато траже да га затворе на 175 година. Ослободите Асанжа", директан је Кенеди.

Осврнуо се и на карактеризацију његовог прекршаја – "Завера за примање информација о националној одбрани", истакавши да те информације уопште не морају да буду класификоване већ било које, тј. све оно што држава не жели да се изнесе у јавност.

"Шта је завера за добијање таквих информација? Имамо реч за то. То се зове новинарство. Моја влада жели да стави Џулијана Асанжа у затвор на 175 година због бављења новинарством", закључио је Кенеди.

image