Свет

Роберт Кенеди: Америка да повуче нуклеарно оружје из Немачке, Италије, Турске...

САД би могле да направе први корак и уклоне свој нуклеарни арсенал из чланица НАТО-а, поручио Кенеди Млађи
Роберт Кенеди: Америка да повуче нуклеарно оружје из Немачке, Италије, Турске...Getty © National Archives / Handout

Председнички кандидат Роберт Кенеди Млађи позвао је Вашингтон да уклони нуклеарно оружје из других земаља.

Заменимо зачарани круг ескалације циклусом изградње мира, поручио је Роберт Кенеди на Твитеру.

"Сенатори Линдзи Грејам и Ричард Блументал управо су објавили резолуцију у којој Русији прете страшним последицама као одговор на њено постављање нуклеарног оружја у Белорусију. Слажем се да Русија треба да уклони то оружје. И као први корак, САД могу да почну да уклањају своје нуклеарно оружје из Немачке, Италије, Белгије, Турске и Холандије, заједно са својим новим ракетним базама у Румунији и Пољској", поручио је Кенеди Млађи.

Одлука Русије да распореди нуклеарно оружје у суседној Белорусији шокирала је Запад који је то одмах видео као претњу ескалације насиља, иако је Москва јасно навела у којим околностима би употребила то оружје, а и Вашингтон признаје да нема назнака да ће нуклеарно оружје бити употребљено.

Русија задржава контролу над тактичким нуклеарним оружјем које је распоређено у Белорусији, што је у складу са међународним обавезама, поручио је министар спољних послова Сергеј Лавров и подсетио да су САД пре много деценија распоредиле тактичко нуклеарно оружје на територији пет држава НАТО-а у оквиру програма који називају заједничком нуклеарном мисијом.

Притом, како је рекао и грађане и војно особље ових ненуклеарних земаља "обучавају да рукују нуклеарним оружјем".

image