Свет

Мађарска одлаже гласање о кандидатури Шведске за НАТО

Владајућа партија те државе одложила је ово питање за јесењу законодавну седницу тако да је сигурно да нордијска земља ипак неће постати чланица алијансе током самита у Вилњусу
Мађарска одлаже гласање о кандидатури Шведске за НАТО© Tanjug/Pontus Lundahl/Tt

Мађарски парламент је одложио ратификацију кандидатуре Шведске за пријем у НАТО за своју јесењу законодавну седницу, јавља АП.

Да премијер Виктор Орбан и његова владајућа странка Фидес током последњег пролећног заседања неће заказати гласање о приступању Шведске Алијанси, на Фејсбуку је објавила посланица опозиционе Демократске коалиције Агнес Вадаи.

И други посланик Демократске коалиције за АП је потврдио да ће гласање бити одложено.

Мађарска и Турска једине су земље чланице НАТО-а које још нису одобриле кандидатуру Шведске за придруживање алијанси.

Ова нордијска држава, заједно са суседном Финском, одустала је од своје дугогодишње војне неутралности и изразила намеру за придружење Алијанси када је почела Специјална војна операција у Украјини.

Високи мађарски званичници кажу да подржавају кандидатуру Шведске за чланство, али, како оцењује АП, истовремено постављају нејасне захтеве из Стокхолма као услове за одобрење.

Орбанова влада је навела да су шведски политичари изнели "очигледне лажи" о стању мађарске демократије, због чега су неки законодавци, како је рекао, остали несигурни да ли да подрже шведску кандидатуру за придруживање.

Фидес је раније такође одлагао ратификацију кандидатуре Финске, али је на то пристао у марту када је турски председник Реџеп Тајип Ердоган наговестио да ће његова влада ипак покренути тај поступак.

Неизвесност око кандидатуре Шведске појачана је приговорима Турске да је Стокхолм превише благ према групама које Анкара сматра терористичким организацијама.

Ердоган је тако овог месеца рекао да НАТО не би требало да се клади на то да ће његова земља одобрити захтев Шведске за придруживање пре самита 11. и 12. јула у Вилњусу, у Литванији, јер нордијска нација није у потпуности решила његове безбедносне бриге.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао је да ће наредних дана сазвати хитан састанак како би покушао да превазиђе одбијање Турске да се Шведска придружи војној организацији, што је последњи покушај да нордијска земља стане уз савезнике на самиту у Вилњусу следећег месеца.

image