Свет

Шведска: Можда ипак не уђемо у НАТО пре самита у Вилњусу

Намера Стоколма свакако јесте да се његов захтев за чланство у алијанси ратификује пре, односно током предстојећег НАТО скупа, али то нико не може да обећа, напоменуо је шведски премијер Улф Кристерсон
Шведска: Можда ипак не уђемо у НАТО пре самита у Вилњусуwww.globallookpress.com © Pavlo Gonchar/Keystone Press Agency

Шведска и даље настоји да приступи НАТО-у пре најављеног самита у Вилњусу или током њега, иако и даље није извесно хоће ли се такве жеље Стокхолма остварити, рекао је премијер Улф Кристерсон.

"Шведска ће постати чланица НАТО-а", рекао је Кристерсон у интервјуу за јавни сервис СВТ и додао: "Нико не може да обећа да ће се то догодити конкретно у Вилњусу или непосредно пре њега, чак иако је то све време била наша намера коју делимо са сваком другом земљом НАТО-а", преноси Ројтерс.

Шведска и Финска су поднеле захтев за приступ алијанси након почетка руске Специјалне војне операције у Украјини. Приступ Финске ратификован је прошлог априла, док Турска и Мађарска настављају да блокирају захтев Шведске.

Захтев који је Анкара поставила Стокхолму је изручење више од 130 појединаца, већином курдских сепаратиста. Међу њима су наводне присталице Радничке партије Курдистана (ПКК), коју и САД и Европска унија означавају као терористичку организацију, али и присталице Снага самоодбране сиријских Курда (ИПГ) и следбеници имама Фетулаха Гулена који је осумњичен за покушај државног удара у Турској 2016, а сада живи у Америци.

Анкара је такође изразила протест због антитурских демонстрација одржаних у тој нордијској земљи. Шведска, са друге стране, сматра да је испунила све захтеве који се наводе у трилатералном споразуму са Турском и Финском, који је постигнут у Мадриду прошле године, а догађаје на демонстрацијама оправдава правом на слободу говора.

Шведски и турски званичници састали су се 14. јуна како би размотрили улазак Шведске у НАТО, а двема земљама предстоји још један састанак на високом нивоу у Бриселу у организацији генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга пре самита у Вилњусу.

Кристерсон је додао да се нада да ће се на предстојећем састанку разрешити преостала питања пре НАТО самита у Вилњусу.

image