Свет

"Пинокио без дна": Бајден опет лаже колико је времена провео са Сијем

Амерички председник као покварена плоча већ годинама врти бројку од 17.000 миља, колико је, наводно пропутовао са кинеским председником
"Пинокио без дна": Бајден опет лаже колико је времена провео са Сијемwww.globallookpress.com © Li Xueren/XinHua

Супруга америчког председника Џозефа Бајдена, Џил, могла би да постане љубоморна на кинеског лидера Си Ђинпинга, ако њен супруг настави да се хвали тиме колико времена проводи с њим.

Јер, без обзира на то што колегу из Пекинга назива диктатором, очигледно је да се од свих својих политичких обавеза најрадије сећа баш сусрета са Сијем - и стално о њима прича. Непрекидно. Из године у годину. 

Тако се овај пут похвалио да се са Ђинпингом видео чак 68 пута, односно више него са било којим другим светским лидером.

Већина састанака је, према Бајдену, била у периоду њихових потпредседничких мандата.

"Било је испод ранга за Барака Обаму да проводи време са Си Ђинпингом, али сам ја проводио доста времена са њим. Срео сам се сам с њим - само он, ја и симултани преводилац- 68 пута, односно 68 сати. И више од 68 сати", похвалио се Бајден држећи говор у Чикагу, а пренеле "РИА Новости".

Председник је израчунао да је са Си Ђинпингом прешао 17.000 миља, што је више од 27.000 километара. Присетио се и једног њиховог разговора на планинској висоравни у Тибету.

Ђинпинг га је тада, наводно, замолио да једном речју опише Америку, а Бајден је одговорио: "Могућности".

Занимљиво је, међутим, да је амерички председник потпуно исту ствар рекао и у априлу, само су сатнице биле мало другачије.

"Сусрео сам се са Си Ђинпингом више него било који светски лидер у последњих десет година – имали смо 91 сат разговора један на један, 68 личних сусрета, путовао сам са њим 17.000 миља кроз Азију и кроз Кину", похвалио се амерички лидер, и испричао исту анегдоту - ону о Тибету и америчким шансама.

Цака је у томе што је прича о блискости двојице лидера коју Бајден тако радо воли да понавља - чиста лаж, што је још 2021. године оценио Глен Кеслер из "Вашингтон поста". Он је Бајдену за тврдњу о фамозних 17.000 миља које је прешао са Сијем раније дао оцену "Пинокио без дна" јер је неистину само до тада поновио више од невероватних 20 пута.

"Вашингтон пост" није успео да пронађе доказе да је Бајден толико пропутовао са председником Кине, а по рачуници овог листа, чак и ако се саберу миље које је сам амерички председник прелетео да би видео Сија, то ипак није 17.000 миља.

Да Бајденова лажна статистика није ни у међувремену постала тачна показује чињеница да су се два државника, од тренутка кад је амерички лидер ухваћен у лажи, сусрели само прошле године на Балију. И не, нису до тамо путовали заједно. И не, нема шансе да је Бајден ни након тога добацио до 17.000 миља са Сијем.

image