Свет

"Вашингтон пост": Пинокио из Беле куће

Амерички председник је према анализи његових изјава, показао прилично "флексибилан однос према истини" па је тако неке од лажних тврдњи понављао и по двадесет и више пута
"Вашингтон пост": Пинокио из Беле кућеwww.globallookpress.com © IMAGO/Saquan Stimpson / CNP /Med

Изјаве Џозефа Бајдена описиваног и као "машина за гафове", нашле су се под лупом "Вашингтон поста" који је проверивши неке од тврдњи у којима се Бајден најблаже речено "огрешио о истину" америчком председнику доделио титулу "Пинокио без дна".

Ово "звање" установљено још у време Трамповог председниковања иначе се додељује политичарима за лажне изјаве које се толико пута понављају да постају део пропаганде.

Али, хајде да проверимо како је Бајден заслужио свог "Пинокија".

"Људи, провео сам више времена са Си Ђинпингом него са било којим другим шефом државе. … Прешао сам 17.000 миља са њим", прокоментарисао је недавно Бајден у Сан Дијегу.

Међутим, "Вашингтон пост" није успео да пронађе доказе да је Бајден толико пропутовао са председником Кине, а по рачуници овог листа, чак и ако се саберу миље које је сам амерички председник прелетео да би видео Сија то ипак није 17.000 миља.

Бајдену је ипак ова лажна статистика толико драга да ју је изнео више од 20 пута током свог мандата, па чак и током седнице Конгреса и уводног обраћања.

"Данас је најчешћа цена гаса у Америци 3,39 долара – а када сам преузео дужност била је више од 5 долара" такође је устврдио Бајден.

Амерички председник јесте "погодио" цену гаса у тренутку кад је ово коментарисао, али је говорећи о некадашњим износима заправо поменуо цене које су биле на снази током лета, а не када је преуезо дужност. Јер оне су му више ишле на руку.

"За време мог мандата, по први пут у 10 година старијима се повећавају чекови социјалне помоћи", још једна је Бајденова изјава чију је тачност оцењивао "Вашингтон пост".

А шта је у њој спорно?

Спорно је то што се по закону, исплате социјалне помоћи повећавају како би испратиле инфлацију, па ће тако, на пример, и догодине чекови бити већи за 8,7 одсто јер толики је био и раст инфлације.

"Вероватно сте свесни да сам управо потписао закон који оспоравају моје републиканске колеге. Оно што смо обезбедили је да ако сте ишли у школу, ако сте се квалификовали за 'Пел Грант' (субвенцију за студенте)... квалификујете се за опрост дуга од 20.000 долара. Друго, ако немате један од тих кредита, добићете опрост од 10.000 долара", изјавио је Бајден још једном покушавајући да буде "флексибилан" са истином.

Јер, заправо је тачно да такав предлог Конгрес никада није ни разматрао.

Уместо тога, Бајден се у причи о студентским зајмовима ослањао на то што је Министарство правде у новом тумачењу тзв. Закона о херојима, донетог пре две деценије, закључило да је секретар за образовање овлашћен да студенте ослобађа враћања савезног студентског кредита.

Овај став министарства тренутно је пред Апелационим судом, јер је по тужби државног тужиоца Бајденов програм замрзнут.

Бела кућа је саопштила да је председник погрешио и да је хтео да се позове на Закон о смањењу инфлације, иако тај закон нема никакве везе са студентским кредитима.

image