Свет

Роберт Кенеди: Поносан сам што се свиђам Трампу, не знам да ли ћу подржати Бајдена

Кандидат за демократску номинацију није хтео да се обавеже да ће, у случају да не добије подршку страначких колега, подржати партијског ривала
Роберт Кенеди: Поносан сам што се свиђам Трампу, не знам да ли ћу подржати Бајдена© Tanjug/Randy Hoeft/The Yuma Sun via AP

Кандидат у америчкој трци за председника, Роберт Ф. Кенеди Млађи, има свог фаворита. Али, то није његов страначки колега Џозеф Бајден. Заправо, Кенеди је фан бившег председника Доналда Трампа. Не само да не жели да напада републиканског ривала, већ му ласка то што Трамп за њега има лепе речи.

"Он је човек здравог разума, као и ја. Дакле, било да сте конзервативац или либерал, здрав разум је здрав разум. Ради врло добро, видео сам анкету. Прилично добро!", рекао је Трамп о свом потенцијалном ривалу на председничким изборима који ће се одржати у Америци 2024. године.

У маниру, "ти мени војводо, ја теби сердаре", одговара и Кенеди.

"Поносан сам што се свиђам председнику Трампу", рекао је он истичући да неће да напада републиканског политичара.

Кенедијево избегавање прилике да критикује Трампа медији оцењују као најновији знак да овај председнички кандидат иде танком линијом између демократске и републиканске странке.

Он се ипак неће обавезати да, ако изгуби, подржи оног ко освоји демократску номинацију.

"Дакле, ако не добијете номинацију, нећете подржати председника Бајдена?", упитала га је модераторка Елизабет Варгас у емисији "Таун хол" телевизије "Њуз нејшена".

"Не знам шта да радим. Да видимо шта се дешава у овој кампањи. Да видимо, ако људи живе у складу са демократским вредностима и воде дебате и дискусије и, знате, разговарају једни са другима…Али ја нећу да гризем", несигуран је био Кенеди.

Још једном притиснут да одговори да ли ће, ако изгуби демократску номинацију, подржати кандидата противничке странке или ће се кандидовати као независни кандидат Кенеди је рекао: "Мој план је да победим на овим изборима, а немам план Б".

Син бившег државног тужиоца Роберта Ф. Кенедија и синовац бившег председника Џона Ф. Кенедија, у априлу је најавио да ће се борити за демократску номинацију.

Неке демократе брину и да би наследник чувене политичке фамилије, могао да се кандидује као независни кандидат на општим изборима, потенцијално тако одузимајући гласове Бајдену и помажући Трампу.

image