Свет

"Бели марш" у Паризу, полицијски час у Кламару: Запаљени аутомобили и сукоби са полицијом (ВИДЕО)

Протест због убиства 17-годишњег тинејџера ескалирао је у сукоб демонстраната са полицијом у париском предграђу Нантер, а француски министар унутрашњих послова најавио је за вечерас присуство 40.000 полицајаца широм земље

У француском предграђу Нантер дошло је до немира и сукоба са полицијом, током "белог марша" који се одражава у знак почасти тинејџеру Наелу (17) убијеном током саобраћајне контроле. 

Око 6.200 људи учествовало је у протестном маршу, наводи "Фигаро", додајући да је неколико аутомобила преврнуто и запаљено и да се "густи црни дим шири по околини". 

Марш је почео око 14 часова, а демонстранти су око 16 часова дошли близу полицијске префектуре, близу места где је Наел страдао у уторак. У близини места трагедије одржан је минут ћутања, али је избила и туча демонстраната са полицијом.

Возећи се на камиону с платформом, Наелова мајка је махала окупљенима носећи белу мајицу са натписом "Правда за Наела" са датумом његове смрти испод, наводи Ројтерс.

У француском граду Кламар, јужно од Париза у региону Ил де Франс, од вечерас па до 3. јула уводи се полицијски час од 21 сат до шест сати ујутру, саопштиле су локалне власти.

Полицијски час има за циљ успостављање реда након немира који су избили раније ове недеље, пошто је полиција убила тинејџера који није зауставио аутомобил, у париском предграђу Нантер, објавиле су власти на Твитеру, преноси Ројтерс.

40.000 полицајаца у ниском старту

Широм Француске вечерас ће бити распоређено 40.000 полицајаца, од чега око 5.000 у Паризу, након што су се нереди проширили на целу земљу, изјавио је француски министар унутрашњих послова Жерал Дарманен.

"Држава мора чврсто да одговори", поручио је министар.

Полицајац је оптужен за убиство и одређен му је притвор, наводи се у саопштењу за јавност тужилаштва у Нантеру, преноси "Фигаро" .

Тужилац у Нантеру је казао да је полицајац који је испалио хитац рекао истражитељима да је то учинио како би спречио тинејџера да побегне, након што је починио неколико саобраћајних прекршаја, и зато што је био забринут за своју безбедност и безбедност јавности, преноси Ројтерс.

Током јучерашњих протеста у неколико француских градова избили су немири због бруталности полиције, и том приликом ухапшено је 180 особа, навео је Дарманен. Он је додао да су демонстранти напали градске скупштине, школе и полицијске станице.

Из француског Министарства унутрашњих послова саопштено је да су током нереда лакше повређена 24 полицајца, као и да су демонстранти запалили око 40 аутомобила.

У уторак ујутру, полицајац је убио 17-годишњака током провере у Нантеру, предграђу у западном делу Париза, због тога што је младић одбио да заустави свој аутомобил.

Француски председник Емануел Макрон оценио је да је убиство тинејџера "неопростиво", додајући да се нада да ће правда "брзо обавити свој посао".

"Ништа не оправдава смрт младе особе. Желео бих да изразим осећања целе нације због онога што се догодило и да његовој породици пошаљем нашу солидарност и наклоност нације", изјавио је Макрон.

image