Свет

Француска: Избеглица из Сирије ранио четворо деце ножем; Макрон: Ово је кукавички напад (ВИДЕО)

Двогодишњи дечак и његова мало старија сестра који су рањени пребачени су у локалну болницу. Трогодишња девојчица енглеске националности која је такође убодена ножем превезена је у болнички центар Гренобл, док је 22-месечни дечак немачке националности збринут у болничком центру у Женеви. Медији преносе да се неки од њих боре за живот.
Француска: Избеглица из Сирије ранио четворо деце ножем; Макрон: Ово је кукавички напад (ВИДЕО)© Tanjug / Jean-Christophe Bott / Keystone via AP

Најмање четворо деце и двоје одраслих су повређени у нападу ножем у француском граду Анси, који се налази у француским Алпима.

Телевизија БФМ преноси да су повређена деца животно угрожена, а нападач је ухапшен. 

Нападач је тридесетдвогодишњи сиријски избеглица Адбалмасих Х. и тражилац азила који нема полицијски досије, наводи БФМ позивајући се на полицијске изворе. Према њиховим наводима, осумњичени је око 9.40 напао децу старости око три године која су се налазила у парку у близини језера Анси. 

Један од очевидаца је пренео да је нападач "скочио, почео да виче и упутио се према колицима са децом" коју је затим више пута напао ножем. Затим је, када је видео да га је полиција опколила, напао старији брачни пар. 

На једном од снимака који је БФМ објавио види се нападач у шорцу и црној мајици дугих рукава, са турбаном на глави и наочарима за сунце како трчи парком, са ножем у руци. 

Француска телевизија БФМ објавила је и снимак хапшења нападача, који је направио један од очевидаца.

Двогодишњи дечак и његова мало старија сестра су рањени и пребачени у локалну болницу, пише "Си њуз". Трогодишња девојчица енглеске националности која је такође убодена ножем превезена је у болнички центар Гренобл, док је 22-месечни дечак немачке националности збринут у болничком центру у Женеви. 

Портал додаје да је седамдесетогодишњи мушкарац који је седео на клупи рањен ножем у врат, такође пребачен у болнички центар.

Спасиоци, полиција и војска су на лицу места, због збрињавања повређених и обезбеђивања места злочина, а у току је и процена да ли се ради о терористичком нападу, пише "Монд".

Председник Француске Емануел Макрон поручио је да је реч "кукавичком нападу" и да су деца и једна одрасла особа "између живота и смрти".

"Нација је у шоку", навео је Макрон на Твитеру. 

На лице места се упутила и премијерка Елизабет Борн, као и министар унутрашњих послова Жерал Дарманен.

Он је такође објавио вест на Твитеру, такође наводећи да је нападач ухапшен. 

Полиција Горње Савоје објавила је да је у 10 часова да је интервенција у току и да се сви моле да избегавају то подручје како не би ометали акцију надлежних. 

Нападач је, како сазнаје "Фигаро", поднео захтев за азил француској Канцеларији за заштиту избеглица и лица без држављанства (Офпра) 28. новембра 2022. године, по нормалној процедури. У међувремену је добио статус избеглице у Шведској одлуком од 26. априла 2023. године.

Према наводима листа, Адбалмасих Х. је ожењен Швеђанком са којом има дете, а у захтеву за азил се изјаснио као "сиријски хришћанин".

Локални становници су рекли за регионалну радио станицу да су осумњиченог знали из виђења, као и да је долазио у парк сваки дан.

"Био је тамо сваког дана од јутра до мрака. Сви су га приметили јер је био сам. Питали смо се ко је он и мислили смо да је чудан, али би увек рекао 'добар дан' и ништа више", рекла је једна жена из Ансија. 

У француском парламенту одржан је минут ћутања због догађаја у Ансију "за рањену децу и њихове породице".

"Наша деца су поново мета све већег насиља у нашем друштву. Захваљујем се полицији која је ухапсила нападача. Овај чин не може проћи некажњено", поручила је државна секретарка за децу Шарлот Кобел на Твитеру.

image
VV inauguration
banner