Свет

Британски министар одбране: Украјина да прескочи процедуру придруживања НАТО-у

Украјинци имају најискуснију војску у Европи, вероватно су и међу најбоље наоружаним земљама у Европи, истакао је Волас
Британски министар одбране: Украјина да прескочи процедуру придруживања НАТО-у© Tanjug/AP Photo/Peter Dejong

НАТО би требало да размотри опцију да Украјина "прескочи" испуњавање услова Акционог плана за придружење (МАП) тој војној Алијанси, изјавио је британски министар одбране Бен Волас.

"Очигледно је да Шведска и Финска нису имале ништа од тога (МАП), те би се требало упитати: да ли би у Вилњусу требало само да прескочимо ту процедуру и кажемо да због других услова Украјина треба да приступи Алијанси? Уосталом, они имају најискуснију војску у Европи, вероватно су и међу најбоље наоружаним земљама у Европи. Апсолутно је неопходно да одустанемо од Акционог плана за чланство", рекао је Волас на заједничкој конференцији за новинаре с канадском колегиницом Анитом Ананд.

Министар је додао да не може да гарантује договор о том кораку уочи НАТО самита који ће се одржати следећег месеца у Литванији, али да је врло могуће да ће се уклонити друге препреке за њихово чланство у Алијанси.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је раније да Украјина прво мора да победу у рату с Русијом па тек онда буде примљена у западни војни блок.

Премијерка Естоније Каја Калас најавила је пак изненађење у Вилњусу на тему чланства Украјине у Северноаталантској алијанси.

image