Свет

Украјински министар одбране: Свесни смо да не можемо у НАТО у овој фази сукоба

Аргумент за позивање Кијева у Алијансу је чињеница да је Украјина једина земља на свету која има борбено искуство у "обуздавању Руса", рекао је украјински министар одбране
Украјински министар одбране: Свесни смо да не можемо у НАТО у овој фази сукобаwww.globallookpress.com © U.S. Marines/Keystone Press Agency

Украјина је свесна да је мало вероватно да ће земље НАТО-а једногласном политичком одлуком да joj понуде чланство током ове фазе сукоба, признао је украјински министар одбране Алексеј Резњиков за "Фајненшел тајмс".

Аргумент за позивање Кијева у НАТО је чињеница да је Украјина једина земља на свету која има борбено искуство у "обуздавању Руса" и за то користи НАТО оружје, рекао је Резњиков.

"Да ли је то мало?", упитао је он.

Шеф украјинског министарства одбране каже да је успоставио чврсте односе са западним колегама, посебно са шефом Пентагона Лојдом Остином, који га, како сам Резњиков истиче, назива "својим блиским пријатељем".

Притом, Украјина није позвана на самит НАТО-а у Вилњусу, већ само на састанак који ће се одржати на маргинама јулског самита, рекао је украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба у интервјуу за Си-Ен-Ен.

"Добили смо позив, али не на сам самит, већ да учествујемо у савету НАТО-Украјина, који ће бити одржан на маргинама самита", објаснио је дипломата и пожалио се на став чланица НАТО-а у вези са чланством Украјине.

"Неке земље тврде да Украјину не треба примити, јер ће то довести до ескалације. Ми смо дијаметрално супротног мишљења", нагласио је Кулеба.

Самит НАТО-а биће одржан у Вилњусу 11. и 12. јула.

Владимир Зеленски је раније нагласио да ће украјинске трупе бити демотивисане ако Украјина не добије позив за самит НАТО-а у јулу.

Украјински председник је, како тврди, више пута разговарао са лидерима европских земаља, председником САД Џозефом Бајденом и генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом и замолио их да "не извуку тепих испод ногу" Украјине.

Столтенберг је још 19. јуна рекао да савезници не разматрају чланство Украјине, већ се консултују о томе који кораци ће је приближити чланству.

"Сада је најважније да очувамо Украјину као суверену државу", истакао је тада.

image